ГоловнаСвіт

Суд над Младичем знову припинили

Колишній командувач боснійських сербів скаржиться на погане самопочуття.

Суд над Младичем знову припинили
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Судовий процес у справі колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младича припинили через скаргу Младича на погане самопочуття.

Про це повідомляє Reuters 12 липня.

За словами прес-секретаря трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії Нерми Джеласік, Младича доставили в лікарню для медичного огляду.

"Під час слухання він скаржився, що погано себе почуває, тому слухання було відкладено", - сказала Джеласік.

"Судова медсестра оглянула його й було ухвалено рішення доставити його в лікарню. Слухання було відкладене на день. За словами судді, слухання відновиться завтра, якщо він повернеться в залу суду, в іншому випадку інформація буде оновлена", - зазначила вона.

Прокурори кажуть, що першим свідком на довгоочікуваному судовому процесі буде Елведін Пашіча, якому було 14 років, коли серби захопили його село і ув'язнили в імпровізований табір в сусідній школі чоловіків, жінок і дітей.

Нагадаємо, суд над Младичем розпочався 16 травня, але майже відразу його було припинено через очевидні "помилки" звинувачення. Прокуратура не надала адвокатам Младича всіх матеріалів звинувачення, тому сторона захисту не змогла підготуватися до слухань. Прокурори визнали свої помилки, але пояснень не надали. Младича звинувачують за 11 пунктами, у тому числі в геноциді, військових злочинах і злочинах проти людяності. Якщо його визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Прокуратура вважає Младича причетним до вбивства восьми тисяч мусульман у Сребрениці 1995 року. Крім того, його звинувачують в тому, що його війська вбили близько 10 тисяч мирних жителів під час облоги Сараєво.

Младича було заарештовано в травні 2011 року в Сербії. Невдовзі його екстрадували з Белграда до Гааги. Сам генерал відмовляється співпрацювати з трибуналом. Судовий процес у його справі відновився зі свідчень першого свідка про жорстоку чистку його села загонами Младича 1992 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram