ГоловнаСвіт

США послабить санкції проти М'янми

Coca-Cola, General Electric і інші компанії почнуть співпрацю з азійською країною.

США послабить санкції проти М'янми

США планують послабити санкції проти М'янми цього тижня, щоб дозволити своїм компаніям вкладати кошти та надавати фінансові послуги країні, але зажадає від уряду М'янми надати інформацію про всі торгові зв'язки країни.

Про це повідомляє Reuters 11 липня з посиланням на джерела.

Незвичайна вимога покликана сприяти підвищенню прозорості в країні, яка, згідно з міжнародною організацією боротьби з корупцією Transparency International, є однією з найкорумпованіших держав світу. Нині М'янма оговтується після майже півстолітнього правління авторитарного військового режиму.

Джерела, які говорили на умовах анонімності, повідомили, що міністерство фінансів США, як очікують, випустить дві так звані генеральні ліцензії, що дозволять американським компаніям робити інвестиції в М'янму та надавати країні інші фінансові послуги.

Таким чином, США приступить до виконання обіцянки, яку зробила держсекретар США Хілларі Клінтон 17 травня, відповідно до якої США послабить санкції на інвестиції та фінансові послуги на знак визнання політичних реформ в М'янмі в останні 15 місяців. Незважаючи на те, що американським компаніям буде дозволено працювати в М'янмі, також відомої як Бірма, деякі санкції продовжать діяти, що дасть Вашингтону змогу натиснути на М'янму, якщо країна відмовиться від реалізації своїх демократичних реформ.

Роз'яснення правил для інвестицій може спровокувати наплив американських компаній у країну. Coca-Cola Co, наприклад, минулого місяця заявила, що хотіла б почати роботу в М'янмі, тільки-но отримає дозвіл уряду. М'янма є однією з трьох країн у світі, де не продають безалкогольний напій компанії. Іншими двома є Північна Корея та Куба.

Конгломерат General Electric Co також висловив великий інтерес до країни, зокрема в галузі охорони здоров'я та електроенергетичному секторі. Внаслідок вуличних протестів через перебої в подачі електроенергії уряд М'янми обіцяв придбати в компанії дві газові турбіни потужністю 25 МВт.

Санкції проти М'янми також призупинили або скасували інші розвинені країни, в тому числі Канада, Австралія, Японія та Європейський Союз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram