ГоловнаСвіт

У Європі понад сто осіб померли через спеку

Температура тримається на позначці вище 40 градусів.

У Європі понад сто осіб померли через спеку
Фото: Андрей Слезенко

У Європі від спеки загинуло більш ніж сто осіб, у багатьох країнах температура тримається вище 40 градусів.

Варто зазначити, що ще кілька місяців тому люди скаржилися на доволі холодну весну.

Так, Болгарія, де навіть занадто теплій погоді давно не дивуються, виявилася не готова до такого градусу нагрівання. У декількох містах введено помаранчевий рівень небезпеки - третій із можливих п'яти. В одній тільки Софії жертвами спеки стали десятки людей. Лікарі працюють в авральному режимі - бригади швидкої допомоги чергують на вулицях цілодобово.

"Число загиблих від сонячних ударів постійно зростає. Люди непритомніють просто на вулицях, поки стоять у чергах по ліки", - розповідає лікар швидкої допомоги Антонія Христова.

У Хорватії загинули близько 20 осіб. Від небувалої спеки - зараз у регіоні більш ніж 40 градусів - спалахнули лісові пожежі.

"Горить відкрита місцевість - поля навколо Ракітніци. Нині тут повітря прогрілося приблизно до 39 градусів. Ґрунт дуже сухий, тому вогонь швидко поширюється і все ближче підходить до міста Бенковац", - пояснює начальник пожежної бригади Дарко Дукіч.

Температурні рекорди побито і в Білорусі - в Мінську майже 32 градуси, вперше за останні шість років. У країні переповнені лікарні.

Від виснажливої спеки страждають навіть на курортах - у містах Греції відкрили зали, де працюють кондиціонери. У залах є апарати з водою, чергують лікарі.

Найбільше спека заважає туристичному бізнесу. Прибуток втрачають розважальні центри, екскурсійні бюро, кафе і ресторани - більшість приїжджих відсиджуються в номерах готелів.

Як правило, такі високі температури змінюють урагани та шторми. Але ось чого очікувати європейцям - синоптики поки що пророкувати не наважуються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram