ГоловнаСвіт

Повінь на Кубані: священики на човні врятували 50 людей

У затоплених районах триває пошук жертв.

Повінь на Кубані: священики на човні врятували 50 людей
Фото: www.inzider.ru

У ніч проти 7 липня, коли Кримський район Кубані опинився під водою, деякі місцеві жителі, ризикую життям, рятували своїх сусідів. Зокрема, одній лише "бригаді" місцевих священнослужителів удалося витягнути з води майже 50 осіб. Милосердя цим не вичерпалося - тепер урятованим допомагають отримати гуманітарну допомогу і поховати тих, кого врятувати не вдалося.

Кримські священнослужителі Олександр Карпець, Олександр Оніщук і Роман Осташевський у ніч повені плавали на човні, забирали людей із затоплених низин і перевозили у храм на пагорбі. 27-річного отця Олександра Карпеця потоп застав удома. Він кинувся до церкви, куди саме почали стікатися кримчани. Разом із парафіянами отець Олександр швидко підготував надувний човен і вирушив у ньому в рейд затопленим містом, повідомляє Life News.

"Насамперед ми спустилися до Казанського храму, розташованого в низині. Адже там перебували люди похилого віку - сторож і свічниця, що не вміє плавати", - згадує отець Олександр. - До того моменту, коли ми дісталися до церкви, вода затопила храм на п'ять метрів".

Батюшка допоміг старим дістатися до човна і перевіз їх на височину. Усю ніч священик підбирав потерпілих на старому човнику, освічуючи шлях кишеньковим ліхтариком. За ніч йому та іншим священнослужителям удалося перевезти із затоплених місць на підвищення більш ніж 50 городян.

Однією з урятованих отцем Олександром стала 80-річна Клавдія Височина. "Я тільки й зуміла - залізти на скриню, приготувалася вмирати, але Бог урятував. Дивлюся: підпливає човен, у ньому сидить отець Олександр. Він мене туди і затягнув", - розповіла старенька "Известиям".

Самі священнослужителі наголошують, що човнами ходили і священики, і миряни, і окремо просили журналістів похвалити мирян, а не отців: "Священики і миряни плавали на човнах, витягували людей з будинків, знімали з дерев. Миряни тричі ходили на човні. Навіть продірявили його, і старих знімали, і здорових людей", - розповів виданню "Православие и мир" настоятель Свято-Михайло-Архангельського храму Кримська отець Сергій Карпець.

Свято-Михайло-Архангельський храм залишився єдиною православною парафією, де можна гідно провести загиблих в інший світ. На понеділок на відспівування було записано 16 осіб. На вівторок - близько тридцяти, пише "Комсомольская правда". "У міру того, як люди знаходять тіла родичів", - каже отець Олександр, не припиняючи носити воду і харчі в організований при парафії штаб допомоги.

"І велике прохання, - відразу після відспівування звертаються до родичів священики. - Коли поминати будете - без спиртного. Бо це горе і скорбота. Негоже такої миті душу веселити..."

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram