ГоловнаСвіт

Євросоюз вивчає публікації WikiLeaks про Сирію

Інтернет-ресурс політичних викриттів заявив, що планує протягом двох місяців оприлюднити більш ніж 2,4 мільйона електронних документів і листів.

Євросоюз вивчає публікації WikiLeaks про Сирію
Фото: РИА Новости

Дипломатична служба Євросоюзу вивчає документи щодо Сирії, що їх оприлюднив сайт політичних викриттів WikiLeaks, повідомив у п'ятницю Майкл Менн, представник голови дипломатії ЄС Кетрін Ештон.

Мережевий ресурс політичних викриттів заявив, що планує протягом двох місяців оприлюднити більш ніж 2,4 мільйона електронних документів і листів, які належать різним інститутам влади в Сирії.

"Ми вивчаємо їх, аби подивитися, що відбувається. Наразі не можу нічого підтвердити. Чинний режим контролю санкцій", - сказав Менн журналістам у Брюсселі, відповідаючи на запитання, що нібито низка європейських підприємств, зокрема італійських, постачають у Сирію обладнання, порушуючи введене ЄС ембарго.

У добірку документів, опублікованих у четвер, входить листування представників сирійської телекомунікаційної компанії з постачальником устаткування зв'язку Selex Elsag, який є підрозділом італійського машинобудівного холдингу Finmeccanica. Предметом листування є поставка радіокомплекту для вертольотів.

Британська газета Guardian із посиланням на італійські ЗМІ пише, що сирійська влада наполягає на придбанні у Selex Elsag радіостанцій із можливістю передачі й прийому зашифрованого сигналу. Однак компанія з причини того, що таку техніку можуть використовувати у військових цілях, передала це питання на розгляд в уряд Італії.

Інтерес до подій у Сирії, де більше року не припиняються антиурядові протести, вже не раз зумовлював витік інформації з владних структур у цій країні. На початку лютого хакери з угруповання Anonymous заявили, що отримали доступ до десятка електронних поштових скриньок представників адміністрації президента Сирії і опублікували листування, пов'язане з його підготовкою до інтерв'ю з американським телеканалом ABC. У середині березня британська газета Guardian опублікувала добірку листів з електронних поштових скриньок президента Сирії Башара Асада та його дружини Асми, в яких обговорювали як політичні питання, так і господарсько-побутові проблеми.

За даними ООН, загальна кількість жертв сутичок у Сирії перевищила 12 тисяч осіб. Сирійська влада заявляє, що в сутичках з озброєною опозицією загинуло понад 2,5 тисячі військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, проти яких діють добре озброєні бойовики. З квітня в країні, відповідно до колишнього плану Аннана, оголошено перемир'я, за дотриманням якого були покликані стежити спостерігачі ООН. Проте сторони конфлікту регулярно повідомляють про нові збройні інциденти та жертви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram