ГоловнаСвіт

Роман Хемінгуея видадуть із 47 альтернативними кінцівками

У 330-сторінкове видання увійдуть чернетки і складений письменником список варіантів його назви.

Роман Хемінгуея видадуть із 47 альтернативними кінцівками
Фото: news.zn.ua

Онук американського письменника Ернеста Хемінгуея (1899-1961) Шон вивчив рукописи діда й дійшов висновку, що знаменитий роман "Прощавай, зброє!" має 47 альтернативних кінцівок.

В інтерв'ю 1958 року нью-йоркському літературному журналу The Paris Review Хемінгуей зізнавався, що кінцівку роману "Прощавай, зброє!" переписував 39 разів.

Як з'ясував онук письменника Шон Хемінгуей, який уважно вивчив рукописи в Президентській бібліотеці імені Кеннеді в Бостоні, насправді альтернативних кінцівок було навіть більше - 47.

Деякі з них складаються лише з одного-двох коротких речень, інші - кількох абзаців. Усіх їх буде зібрано в новому виданні роману, яке наступного тижня опублікує американське видавництво Scribner, що входить до складу видавничого дому Simon&Schuster.

У 330-сторінкове видання увійдуть також чернетки до роману і складений Хемінгуеєм список варіантів його назви. Зокрема, письменник розмірковував над такими заголовками, як "Кохання під час війни", "Про рани й інші речі", "Чарівність". Останній він власноруч викреслив зі списку.

"Думаю, людям, які займаються літературною творчістю, буде цікаво простежити за процесом створення цього великого твору", - зазначив Шон Хемінгуей, який є куратором грецького і римського мистецтва в нью-йоркському Метрополітен-музеї.

"Ці кінцівки ілюструють перебіг думок письменника", - зазначив і собі син Хемінгуея Патрік. Якби автор обрав інший варіант завершення, роман міг би вийти більш сумним або, навпаки, більш оптимістичним. Поза тим, Хемінгуей вирішив закінчити епічну історію про війну і кохання холодно і неупереджено - головний герой іде зі шпиталю під дощем.

"Прощавай, зброє!" вперше опублікували 1929 року, він розповідає про кохання на тлі Першої світової війни. Роман багато в чому автобіографічний - Хемінгуей служив на італійському фронті, був поранений і потрапив до шпиталю в Мілані, де мав роман із медсестрою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram