ГоловнаСвіт

Посольству Росії в Лондоні виставили рахунок майже на 6 мільйонів євро

Усього в списку боржників - 64 диппредставництва.

Посольству Росії в Лондоні виставили рахунок майже на 6 мільйонів євро
Здание российского посольства
Фото: irk.ru

Співробітники деяких іноземних посольств не платять збору за в'їзд у центр Лондона.

Загальна сума боргу дипломатів з моменту запровадження плати 2003 року перевищила, за даними відомства, близько 90 млн доларів. До трійки "злісних" неплатників належать посольства США (9,5 млн доларів), Росії (7,2 млн доларів) і Японії (6,5 млн доларів).

За словами міністра закордонних справ Вільяма Хейга, всього в списку боржників із розміром боргу понад 120 тисяч євро 64 посольства.

Російські дипломати розглядають плату за в'їзд як податок, який не мусять платити.

"Посольство Росії, як і розташовані в центральній частині міста посольства багатьох інших держав, наприклад Франції, повідомило Форін-офіс, що плата за в'їзд у центр міста не може розглядатися як плата за послугу і належить до податків, від яких дипломати звільнені відповідно до Віденської конвенції 1961 року", - зазначили в російському посольстві.

Мерія наполягає на тому, що плата за в'їзд у центр є не податком, а збором за послуги. Британська влада не полишає надій переконати дипломатів сплачувати збори і штрафи, сказав Хейг. За словами міністра, незважаючи на те, що дипломати користуються імунітетом від судового переслідування, вони "зобов'язані дотримуватися закону".

Схема, в рамках якої за в'їзд у центр Лондона стягують плату, запрацювала з подачі попереднього мера Лондона Кена Лівінгстона 17 лютого 2003. Плата за в'їзд машин у центр Лондона (congestion charge) чинна із 7 ранку до 6 вечора (колись до 6:30) з понеділка по п'ятницю. Розмір плати 2003 року становив 6 євро, 2008 року зріс до 9, а 2011-го - до 12 євро.

Плата за в'їзд поширюється на всі автомобілі, крім електромобілів і машин, що працюють на альтернативному паливі, а також автомобілів поліції, "швидкої" та пожежних частин.

Штраф за несплату збору становить 144 євро, який скорочується до 72, якщо сплачується протягом двох тижнів, і збільшується до 216 євро, якщо боржник не розрахувався протягом 28 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram