ГоловнаСвіт

Сотні тисяч користувачів залишаться без Інтернету

На піку активності DNSChanger число заражених комп'ютерів перевищувало півмільйона.

Сотні тисяч користувачів залишаться без Інтернету
Фото: ru.tsn.ua

Через вірус DNSChanger не менш ніж 350 тисяч користувачів по всьому світу не зможуть зайти в Інтернет. Кілька сотень тисяч користувачів комп'ютерів, заражених вірусом DNSChanger, після 9 липня можуть залишитися без можливості повноцінно працювати в Інтернеті.

Це станеться тому, що цього дня ФБР вимкне DNS-сервери, що обслуговують жертв вірусу.

Причиною вимкнення стане укладення контракту з компанією, що обслуговує сервери.

Зазначені DNS-сервери запустили в листопаді 2011 року, щоб підтримати постраждалих від DNSChanger користувачів. Вони замінили собою "фальшиві" сервери, які використовував вірус.

Про те, що "сервери підтримки" працюватимуть не постійно, було оголошено відразу після їхнього запуску. Використовувати їх постійно перешкоджає дороге обслуговування.

Коли сервери вимкнуть, користувачі, чиї комп'ютери, як і раніше, заражені DNSChanger, не зможуть зайти на сайт, як звичайно, їм доведеться використовувати його IP-адресу.

На піку активності DNSChanger число заражених вірусом комп'ютерів перевищувало півмільйона.

Зараз їхня кількість скоротилася і налічує, за різними даними, від 275 до 350 тисяч.

Вірус DNSChanger уперше виявили 2007 року. Схема, за якою він діє, передбачає створення "фальшивих" DNS-серверів із метою перенаправлення користувачів на шахрайські сайти. Вивести з ладу вузли DNSChanger вдалося лише 2011 року.

DNS-сервери відповідають за зіставлення IP-адрес і буквених адрес. "Фальшиві" сервери, які використовували оператори вірусу, видавали неправильні відповідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram