ГоловнаСвіт

Захід стурбований заявою Ірану про створення атомних підводних човнів

Експерти сумніваються в можливостях Ірану.

Захід стурбований заявою Ірану про створення атомних підводних човнів
архивное фото

Заява Ірану про розроблення атомних підводних човнів викликало занепокоєння Заходу і посилило його занепокоєння щодо ядерної програми Ірану, але західні експерти сумніваються в можливостях Ірану.

Про це повідомляє Reuters 5 липня.

Західні експерти сумніваються, що Іран - який перебуває під ембарго ООН - найближчим часом буде мати можливість створити складне підводне судно, якими зараз володіють лише наймогутніші держави в світі. Однак вони стверджують, що Іран може використовувати свій план, щоб збагачувати уран до рівня, який окрім атомних підводних човнів може використовуватися для створення ядерних боєголовок.

"Такі підводні човни часто використовують ВЗУ (високозбагачений уран)", - заявив колишній головний інспектор ООН з атомної енергії Оллі Хейнонен і додав, що Іран навряд чи зможе отримати паливо з-за кордону у зв'язку із суперечками міжнародної громадськості навколо його ядерної програми.

Хейнонен, який зараз є співробітником центру Гарвардського університету, зазначив, що потім Іран міг би "послатися на відсутність іноземних постачальників палива, щоб виправдати збагачення урану".

Будь-який крок з боку Ірану щодо збагачення урану турбує США і їх союзників, які підозрюють, що Іран розробляє ядерну зброю, і прагнуть приборкати його ядерну програму. Тегеран заперечує звинувачення.

Кілька раундів переговорів між Іраном і шістьма світовими державами, серед яких США, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина і Росія, завершилися невдачею. Останні переговори з Тегераном завершилися в Москві два тижні тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram