ГоловнаСвіт

У CERN виявили нову частинку

Свої результати вчені повідомлять під час відкритого семінару, який заплановано транслювати в прямому ефірі.

У CERN виявили нову частинку
Результаты столкновения протонов в коллайдере
Фото: Lenta.ru

Фізики із CERN - організації, що працює з Великим адронним колайдером, - виявили нову частинку.

Відкриття тієї чи іншої елементарної частинки - результат статистичного аналізу величезної кількості даних. Водночас імовірність того, що результат випадковий, наразі вища за звиклий для науки поріг, що становить 0,00003 відсотка (це так звана 5 сигма, тоді як учені наразі дійшли певності в 4,5-5 сигма).

Чи є нова частинка тим самим бозоном Хіґґса, для пошуку якого, крім іншого, збудовано Великий адронний колайдер, не відомо. Свої результати вчені, які працюють з детекторами CMS і ATLAS, повідомлять під час відкритого семінару, який CERN планує транслювати в прямому ефірі.

Водночас в Інтернеті циркулюють чутки про те, що на семінарі оголосять про відкриття бозона. Про те, що очікується якась важлива заява, свідчить список гостей семінару, на який запрошено науковців, які колись придумали хіґґсівський механізм порушення електрослабкої симетрії - процес, унаслідок якого різні елементарні частинки набули масу. Це: Франсуа Енглерт, Карл Хейґан, Джеральд Гуральнік і Пітер Хіґґс.

Маса нової частинки становить приблизно 125 гігаелектронвольтів. У грудні 2011 року, під час попередньої відкритої спільної доповіді CMS і Atlas, саме на цих енергіях було виявлено якийсь сигнал. Тоді, правда, фізикам не вистачило статистичних даних для того, щоб упевнено заявити про відкриття.

Бозон Хіґґса є квантом так званого хіґґсівського поля, яке відповідальне за наявність маси в часток. Зараз це остання важлива частинка Стандартної моделі, якої ще не вдалося виявити. Відкриття бозона підтвердить істинність моделі, що об'єднує три з чотирьох фундаментальних взаємодій - сильну, слабку й електромагнітну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram