ГоловнаСвіт

Китай припинив будівництво заводу з виплавки міді

Уряд звільняє протестувальників.

Китай припинив будівництво заводу з виплавки міді
Фото: solo-consulting.com

Влада міста Шіфанг на південному заході Китаю припинила будівництво заводу з виплавки міді після протестів місцевих жителів, які заявляли, що він отруїть їх, і звільнила більшу частину людей, які були затримані після сутички з поліцією.

Про це повідомляє Reuters 4 липня.

Обидва рішення є досить незвичайними в жорстко контрольованій країні, але підкреслюють глибину обурення громадськості забрудненням навколишнього середовища.

Тисячі людей, які стурбовані екологічними проблемами в другій за величиною економіці світу, протягом останніх трьох днів протестували проти планів уряду побудувати завод вартістю $1,6 млрд.

Влада Шіфанга сказала, що поліція "із застосуванням сили заарештувала 27 підозрюваних у скоєнні злочинів" у понеділок і вівторок за те, що вони вибили двері муніципальної урядової будівлі, розбили вікна і кидали цеглу та каміння в поліцейських і державних службовців. Міська влада на своєму офіційному сайті Sina Weibo написали, що шестеро затриманих досі перебувають під вартою в поліції.

"21 особу, після критики, повчань і покаяння за свої помилки, було звільнено об 11:00 ввечері 3 липня", - йдеться в повідомленні.

У вівторок ввечері місцева влада заявила, що припиняє будівництво заводу, заплановане шанхайською компанією Sichuan Hongda. Раніше вона заявляла, що тільки зупинять проект на деякий час.

Однак, в середу вдень, близько 100 протестувальників зібралися на вулиці перед штаб-квартирою Комуністичної партії у Шіфанзі. Один із них сказав, що це родичі тих, хто досі залишається під вартою.

"Люди чекають, що уряд виконає свою обіцянку не будувати завод. Якщо ми не будемо впевнені, почнуться нові протести", - сказав чоловік.

Незважаючи на подвійні поступки, деякі китайці закликають покарати чиновників, відповідальних за насильницький розгін протестувальників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram