ГоловнаСвіт

Human Rights Watch: в Сирії працюють 27 центрів тортур

Питання про Сирію пропонують розглядати в Міжнародному кримінальному суді.

Human Rights Watch: в Сирії працюють 27 центрів тортур

У доповіді правозахисної групи Human Rights Watch (HRW), яку опубліковано у вівторок, повідомляється, що у сирійських спецслужб є центри тортур, де затриманих б'ють кийками і дротами, обливають кислотою, піддають сексуальному насильству і виривають нігті.

Нью-йоркська правозахисна група визначила 27 центрів утримання під вартою, які спецслужби використовують відтоді, як в березні 2011 року уряд президента Башара аль-Асада почав гоніння на опозицію, яка намагалися витіснити президента.

HRW опитала понад 200 осіб, які піддавалися тортурам, в тому числі 31-річного чоловіка, якого затримали в районі Ідліб в червні і змусили роздягтися.

"Потім вони почали стискати мої пальці плоскогубцями. Вони ставили скоби в мої пальці, груди і вуха. Мені дозволяли виймати їх (скоби) тільки коли я говорив. Скоби у вухах були найболючішими. Вони використовували два дроти, підключені до акумулятора автомобіля, щоб вдарити мене електричним струмом. Вони двічі використовували електрошокер на моїх геніталіях. Я думав, що ніколи більше не побачу свою сім'ю. Вони катували мене так тричі протягом трьох днів", - повідомив чоловік HRW.

У доповіді наголошується, що десятки тисяч людей були затримані Департаментом військової розвідки, Управління політичної безпеки, Управлінням загальної розвідки та Управлінням розвідки ВПС.

HRW зафіксувала понад 20 методів тортур, які "ясно вказують на державну політику тортур і жорстокого поводження і, отже, є злочин проти людяності". Правозахисна група закликала Раду Безпеки ООН передати цю доповідь стосовно Сирії в Міжнародний кримінальний суд (МУС) і ввести цілеспрямовані санкції проти посадових осіб, які вчиняють насильство.

"Масштаб і нелюдськість цієї мережі центрів тортур дійсно жахливі. Росія не повинна захищати людей, які відповідають за це", - заявив співробітник HRW Оле Солванг, який розслідує надзвичайні ситуації.

Нагадаємо, що Росія - союзник Сирії - і Китай вже наклали вето на дві резолюції Радбезу ООН, яка засудила Дамаск і погрожувала йому санкціями. Французький посол в ООН Жерар Аро сказав у понеділок, що досягнення консенсусу в Радбезі щодо розгляду питання про Сирію в МКС буде утруднено.

"Оскільки Франція стурбована (ситуацією), то більш ніж ясно, що ми виступаємо за те, щоб питання про Сирію розглялося в МКС. Проблема в тому, що нам доведеться отримати... глобальне розуміння ради, а я думаю, що зараз ми ще не дійшли до цієї точки", - зазначив Аро.

Глава Відомства ООН з прав людини Наві Піллей в понеділок підтвердила свою позицію, що питання про конфлікт в Сирії має бути передано до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, оскільки могли бути вчинені злочини проти людяності та інші військові злочини. Вона підкреслила, що обидві сторони, схоже, зробили військові злочини.

ООН заявила, що понад 12 тисяч осіб були вбиті протягом 16-місячного конфлікту Сирії.

Текст доповіді HRW російською мовою можна подивитися тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram