ГоловнаСвіт

Японія оподатковуватиме іноземних продавців електронних книг

Плани щодо введення нового податку підтвердив міністр фінансів.

Японія оподатковуватиме іноземних продавців електронних книг
Фото: Lenta.ru

Уряд Японії має намір ввести споживчий податок для іноземних компаній, які торгують електронними книгами на території країни. Збір може бути введено 2014 року.

Плани щодо введення нового податку підтвердив міністр фінансів Японії Дзюн Адзума.

Чиновники ухвалили відповідне рішення, щоб усунути конкурентну перевагу, якою користуються іноземні компанії. Японські продавці електронних книг платять споживчий податок, і в уряді побоюються, що вони можуть змінити місце реєстрації, і бюджет недорахує частини доходів. Діюче податкове законодавство ухвалено наприкінці 80-х років, коли електронної комерції ще не існувало.

Уряд поспіхом ухвалює поправки через те, що незабаром найбільший у світі продавець електронних книг Amazon.com планує вийти на відповідний ринок Японії. Amazon.com вже продає в цій країні музику і програмне забезпечення через інтернет і також не платить податки. Про плани ввести збори з цих товарів не повідомляється. Американська компанія Apple платить податок з онлайн-продажів добровільно.

Японія планує запозичити досвід Євросоюзу, який 2003 року зобов'язав зарубіжні компанії, що продають електронні товари, становитися на податковий облік в одній з країн ЄС і сплачувати податок на додану вартість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram