ГоловнаСвіт

США відмовилися продавати військову техніку Азербайджану

Рішення було ухвалено "у відповідь на занепокоєння Конгресу США".

США відмовилися продавати військову техніку Азербайджану
Вертолет азербайджанских ВВС
Фото: Lenta.ru

Держдепартамент США відмовився від поставок Азербайджану військової техніки для оснащення вертольотів. Це випливає з повідомлення, розміщеного на сайті Вірменської асамблеї Америки.

У ньому йдеться, що Вашингтон виключив Азербайджан зі списку країн, яким у найближчому майбутньому буде продано американську військову техніку. За даними асамблеї, таке рішення було ухвалено "у відповідь на занепокоєння Конгресу США, вперше озвучене членом комітету з зовнішніх зв'язків Палати представників, демократом Говардом Берманом".

Член Конгресу 29 травня надіслав листа держсекретареві США Гілларі Клінтон, в якому стверджував, що Азербайджан може використовувати отриману від США військову техніку для нападів на Вірменію і Нагірний Карабах (сторони знаходяться в стані конфлікту з кінця 1980-х років, Баку звинувачує Єреван в "окупації" Нагорного Карабаху). Про яку саме техніку йде мова, в листі не уточнювалося. Проте в ньому було зазначено, що вона буде використовуватися на азербайджанських військових вертольотах для спостереження за кордонами і поліцейських операцій. В кінці свого листа Говард Берман закликав держсекретаря запобігти очікуваній угоді.

У червні деякі ЗМІ підтвердили, що Держдепартамент США розглядав можливість дозволити поставки до Азербайджану якоїсь апаратури, яку передбачається встановлювати на бойові вертольоти Мі-35М. Зокрема, висувалися припущення, що мова йде про апарати стеження. А в зверненні від імені представників Мережі азербайджанців США підкреслюється, що вони необхідні для контролю ситуації на кордоні з Іраном.

Зараз Баку обмежений у закупівлях військової техніки і зброї у США. Законодавчо це обмеження раніше було закріплено в дев'ятсот сьомій поправці Конгресу до Акту на підтримку свободи. Її було ухвалено 1992 року і вона повністю забороняла поставки зброї Азербайджану. 2002 року заборону було скасовано, але з низкою умов. Зокрема, угоди з продажу озброєння між США і Азербайджаном не повинні завдавати шкоди переговорам щодо мирного врегулювання нагорно-карабахського конфлікту, а поставлену зброю не має бути використано проти Вірменії.

Варто зазначити, що Держсекретар Хілларі Клінтон на початку червня відвідала Вірменію і Азербайджан. У ці дні значно зросла кількість повідомлень про збройні інциденти на вірмено-азербайджанському кордоні і на лінії зіткнення азербайджанських та карабахських військ. Тільки в результаті зіткнень у Тавушській області 5 червня, за офіційними повідомленнями, загинули троє вірменських і п'ятеро азербайджанських військовослужбовців. Сторони конфлікту звинувачували один одного в диверсіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram