ГоловнаСвіт

Узбекистан пояснив вихід з ОДКБ

Ташкент вже давно де-факто припинив брати участь у діяльності організації.

Узбекистан пояснив вихід з ОДКБ
Здание МИД Узбекистана
Фото: gov.uz

Влада Узбекистану прокоментувала рішення припинити членство в Організації договору колективної безпеки.

Джерело в МЗС країни заявило російському виданню "Коммерсант", що офіційний Ташкент, зокрема, не згоден зі "стратегічними планами ОДКБ в афганському напрямку" (не уточнивши, що конкретно мається на увазі), а також з планами щодо посилення військового співробітництва в рамках блоку.

Джерело додало, що є й інші причини. Всі вони, за його словами, містяться в ноті, яку направлено до ОДКБ.

Про рішення Узбекистану дистанціюватися від ОДКБ, нагадаємо, напередодні, 28 червня, повідомили джерела в дипломатичних колах. У секретаріаті блоку підтвердили, що отримали від Ташкента відповідну ноту.

Джерело в російських дипломатичних колах, зі свого боку, заявило газеті, що вважає аргументацію, представлену Ташкентом, непереконливою. У пресі рішення Узбекистану щодо ОДКБ пов'язують з посиленням співробітництва країни з США і можливими планами з розміщення на її території американської військової бази.

Військово-політичний блок ОДКБ було створено колишніми радянськими республіками на основі Договору колективної безпеки, підписаного на початку 1990-х років. Узбекистан підписав цей договір разом з Росією, Вірменією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизією і Таджикистаном.

1999 року, коли договір про колективну безпеку продовжувався, Узбекистан не став його підписувати. Пізніше, 2006 року, влада республіки вирішила відновити членство в ОДКБ. Таке рішення було ухвалено після охолодження відносин між керівництвом республіки і країнами Заходу (криза у відносинах була викликана претензіями Заходу з приводу жорстокого придушення андижанських заворушень 2005 року).

Правда, формально повернувшись в ОДКБ, Узбекистан не брав активної участі в діяльності організації - зокрема, утримувався від участі в спільних військових навчаннях. "Узбекистан або взагалі не брав участі у зустрічах глав держав і міністрів оборони країн ОДКБ, або брав, але не підписував жодних документів, - заявив агентству ІТАР-ТАСС начальник Генштабу ЗС Росії Микола Макаров. - Ташкент вже давно де-факто припинив брати участь у діяльності ОДКБ, а зараз оформив це де-юре".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram