ГоловнаСвіт

Прокуратура Німеччини відмовилася розслідувати справу про міністерський килим

Згідно з німецьким законодавством, несплату держмита прирівнюють до ухилення від податків.

Прокуратура Німеччини відмовилася розслідувати справу про міністерський килим
Дирк Нибель
Фото: dw.de

Прокуратура Потсдама відмовилася розслідувати справу міністра економічної співпраці та розвитку ФРН Дірка Нібеля, якого підозрювали у несплаті мита при ввезенні в Німеччину дорогого афганського килима.

Нібеля підозрювали в порушенні правил ввезення товарів із країн, які не входять до Євросоюзу. Згідно з німецьким законодавством, несплата держмита прирівнюється до ухилення від податків. У прокуратурі заявили, що, за підсумками тижневого вивчення справи, юристи не виявили складу злочину.

Міністр придбав килим під час відрядження в Кабул, заплативши за нього близько 1120 євро. Коли виявилося, що перевезення сувеніра обійдеться в чотири тисячі євро, Нібель попросив голову німецької розвідки Ґергарда Шиндлера перевезти килим літаку відомства і так уникнув сплати мит.

Історію з нелегальним ввезенням афганського килима викрили завдяки анонімному листу співробітників розвідки, адресованому декільком журналістам і опозиційним політикам.

У Федеральній службі розвідки заявили, що не знали про те, що килим належить особисто Нібелеві. Розвідники нібито вважали, що везуть у ФРН подарунок афганської влади німецькому уряду. Нібель публічно перепросив за вчинок і пообіцяв сплатити всі необхідні мита за ввезення килима, а також штрафи за несвоєчасне розмитнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram