ГоловнаСвіт

Соціаліст став головою нового сербського уряду

Кабміну належить вирішити низку складних економічних завдань.

Соціаліст став головою нового сербського уряду

Нещодавно обраний президент Сербії Томіслав Ніколич доручив формування уряду лідерові Соціалістичної партії Івіцу Дачичу.

Оголошення було зроблено в четвер після того, як Дачич повідомив главу держави склад нової коаліції, в яку, крім соціалістів, увійшли Сербська прогресивна партія самого Ніколича й "Об'єднані регіони Сербії".

За даними Agence France-Presse, крайній термін формування уряду - 5 вересня. Утім, учасники коаліції пообіцяли, що представлять склад кабінету міністрів раніше. Якщо його затвердять, Дачич отримає посаду прем'єр-міністра.

Як пише Reuters, новому уряду належить вирішити низку складних економічних завдань. Зокрема, міністрам треба буде скоротити рівень бюджетного дефіциту і держборгу, що перевищують 4,25 і 50 відсотків ВВП відповідно. Крім того, Белград буде змушений почати переговори з МВФ, який через погіршення економічних показників Сербії призупинив надання країні кредитного траншу на мільярд євро.

Спочатку, після проведення у травні парламентських виборів, передбачалося, що у владну коаліцію увійдуть соціалісти Дачича і Демократична партія президента Бориса Тадича, який щойно пішов у відставку. Однак після того, як Тадич несподівано програв президентські вибори Ніколичу, спостерігачі не виключили, що соціалісти можуть розірвати домовленість з екс-президентом.

У ЄС можливість такого розвитку подій сприймали з тривогою. Зокрема, європейців лякала перспектива провалу Тадича при формуванні коаліції, оскільки в ролі прем'єра він міг би врівноважити націоналістичні прагнення Ніколича. У минулому нинішній президент Сербії не раз критикував плани демократів з євроінтеграції, і хоча напередодні виборів Ніколич пом'якшив свою позицію щодо вступу в ЄС, він, як і раніше, відмовляється визнати незалежність Косово. Тим часом у Брюсселі долучення Белграда до блоку пов'язують саме з незалежністю краю.

У минулому Ніколич уже вступав у коаліцію із соціалістами: у 1990-х роках очолювана ним Народна радикальна партія входила до складу уряду Югославії разом із партією Слободана Мілошевича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram