ГоловнаСвіт

Іран намагається оминути санкції Євросоюзу

Приблизно 30% суден національної нафтової компанії зареєстровано під прапорами Танзанії й острова Тувалу.

Іран намагається оминути санкції Євросоюзу
Фото: delo.ua

Іран змінює назви і прапори своїх нафтових танкерів, щоб оминути санкції Євросоюзу. 30% суден національної нафтової компанії країни зареєстровано під прапорами Танзанії та полінезійського острова Тувалу. Іран перейменовує прапори і назви своїх нафтових танкерів, щоб оминути односторонні санкції Європейського Союзу, спрямовані проти нафтового і банківського секторів країни. Зокрема, іранський танкер "Ніса" перейменовано в "Тревіс", "Сіма" - в "Блусом", "Хораз" - у "Фрідом".

Сьогодні приблизно 30% суден національної нафтової компанії Ірану (ННКІ) зареєстровано під прапорами Танзанії й острова Тувалу (Полінезія). Раніше ці судна були зареєстровані на Мальті і Кіпрі і курсували під прапорами цих країн.

Мальта і Кіпр відкликали свої прапори в іранських танкерів під тиском ЄС, незважаючи на те, що ННКІ не входить до списку санкцій союзу.

Сьогодні 11 із 39 танкерів ННКІ здійснюють рейси під прапорами Тувалу, а 2 танкери використовують прапори Танзанії.

Нагадаємо, Євросоюз ухвалив рішення ввести з 1 липня цього року заборону на купівлю сировини в Тегерана. Європейські й американські чиновники сподіваються так позбавити ісламську республіку коштів на ядерну програму, яка, за їхніми припущеннями, може мати військову складову.

Збиток для Ірану від санкцій може бути набагато більшим, ніж вважають сьогодні. Зокрема, компанії, які видають сертифікати безпеки для танкерів, відчувають значний тиск політиків і не хочуть видавати сертифікати іранцям. Без таких сертифікатів іранські судна не пустять у жоден міжнародний порт.

За останні кілька місяців іранські танкери відмовилися інспектувати норвезька Det Norske Veritas, французька Bureau Veritas тощо.

Іноземні судна після 1 липня також не зможуть перевозити іранську нафту через введення заборони на страхування перевезень європейськими страховими компаніями - їхніми послугами користуються 90% танкерів у світі.

За прогнозами, санкції щодо Ірану можуть спричинити зростання цін на нафту в другому півріччі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram