ГоловнаСвіт

Керівництво ЄС хоче створити єдине казначейство

Німеччина закликає не поспішати з випуском єврооблігацій.

Керівництво ЄС хоче створити єдине казначейство
Фото: Макс Левин

Керівництво Євросоюзу виступило з ініціативою створення єдиного європейського казначейства, рішення якого були б обов'язковими для виконання в усіх країнах ЄС.

Про це заявив голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу. Він вважає, що "це - визначальний фактор на шляху до подальшої інтеграції регіону".

Пропозицію про створення єдиного органу, який міг би контролювати бюджети європейських країн, містить доповідь голови ЄС Германа ван Ромпея, підготовлена до відкриття саміту ЄС у четвер. Документ має назву "У напрямку до єдиного економічного і валютного союзу".

Поглиблення фінансової інтеграції, зазначає ван Ромпей, повинно зумовити створення банківського союзу з єдиним банківським регулятором й універсальною схемою страхування вкладів.

У роботі над документом узяли участь представники Європейської комісії, Єврогрупи, а також Європейського центрального банку.

За словами ван Ромпея, доповідь не є остаточним планом дій, але голова ЄС розраховує на серйозне обговорення документа під час саміту Євросоюзу, запланованого на кінець тижня.

"Зміцнення загальноєвропейської солідарності має відбуватися одночасно з підвищенням взаємної відповідальності", - так охарактеризував суть пропозицій керівництва ЄС Жозе Мануел Баррозу.

Міністр фінансів Франції П'єр Московічі заявив, що саміт повинен закласти підвалини для переходу "на другий етап розвитку євро".

Франція виступає за якнайшвидший випуск європейських облігацій (євробондів) під гарантії всіх 17 членів єврозони.

Кілька країн єврозони, передусім Німеччина, закликають не поспішати з випуском єврооблігацій. Річ у тому, що їх випуск матиме такий самий ефект, як і перехід на єдину валюту. Багато європейських урядів отримають можливість позичати під набагато менші відсотки.

Німеччина побоюється, що за відсутності контролю над національними бюджетами багато країн знову залізуть у борги, непідйомні для їхніх економік.

Суть нововведень, запропонованих керівництвом Євросоюзу, цього разу зводиться до того, що якщо раніше країни єврозони мусили стежити за бюджетними дефіцитами самостійно, тепер влада ЄС отримає право вимагати від кожної країни вживати заходів для зниження дефіциту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram