ГоловнаСвіт

Японія схвалила план підвищення податків

Рішення загрожує країні достроковими парламентськими виборами.

Японія схвалила план підвищення податків
архивное фото

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода у вівторок отримав дозвіл нижньої палати парламенту на підписання плану зі збільшення податків, але частина правлячої Демократичної партії відкинула план, що загрожує розколом партії і може спровокувати дострокові парламентські вибори.

Про це повідомляє Reuters 26 червня.

План подвоїти податок з продажів до 10% протягом трьох років розглядається як перший крок до стримування громадського боргу Японії, який вже перевищує вартість двох років економічного виробництва, що є рекордом для промислово розвиненої країни.

В середині червня Нода зміг домовитися з опозицією і забезпечити затвердження свого плану в парламенті, отримавши 363 голоси проти 96.

Але 57 законодавців із правлячої Демократичної партія Японії проголосували проти законопроекту. Якщо 54 або більше за 54 осіб вийдуть з партії, то демократи втратять більшість у більш могутній нижній палаті парламенту, внаслідок чого вибори відбудуться задовго до запланованих на середину 2013 року. Критики, яких очолює колишній лідер демократів Ітіро Одзава, стверджують, що підвищення податків є відходом від партійної програми, яка мала приборкати бюрократію і скоротити марнотратні витрати до підвищення податків.

Одзава запропонував вийти з правлячої партії і створити нову партію зі своїми послідовниками. Однак, наразі не ясно скільки законодавців піде за ним. Крім того, багато залежатиме від того, які дії керівництво партії застосує проти відщепенців.

Незважаючи на те, що ухвалення податкового плану в контрольованій опозицією верхній палаті парламенту не викликає сумнівів, розкол правлячої партії ставить під сумнів майбутнє кабінету Нода і майбутнє подальших реформ.

"Немає сумнівів, що законопроект про податок з продажів буде схвалено верхньою палатою (парламенту) в середині серпня. Це позитивно для ринку, хоча фінансові ринки вже врахували це. Але, за такої великої кількості незгодних з правлячою партією, позитивний фактор може більш ніж компенсуватися подальшою політичною нестабільністю", - зазначив головний стратег брокерської фірми SMBC Nikko в Токіо Хіденорі Суезава.

Втрата більшості може спровокувати Нода піти у відставку, або розпустити нижню палату парламенту і оголосити дострокові вибори. Проте, аналітики вважають, що він має намір здійснити податковий прорив, який він назвав головною метою свого 10-місячного прем'єрства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram