ГоловнаСвіт

Іракська влада закриє "Голос Америки" і "Бі-бі-сі"

Комісія з комунікацій заявляє, що у закритті ЗМІ немає ані політичного, ані цензурного підґрунтя.

Іракська влада закриє "Голос Америки" і "Бі-бі-сі"
Фото: Lenta.ru

Іракська "Комісія з комунікацій та медіа" (Communications and Media Commission, CMC) підписала указ про закриття в країні 44 ЗМІ, які ведуть мовлення без ліцензії або термін дії ліцензій яких уже закінчився.

Серед ЗМІ, які опинилися під загрозою закриття, - американська радіостанція "Голос Америки", британська компанія "Бі-бі-сі", що фінансується США, радіо Sawa, а також приватні телеканали Sharqiya і Baghdadia.

У CMC заявили, що у закритті ЗМІ немає жодного політичного чи цензурного підґрунтя. "CMC розіслала листи всім цим ЗМІ з попередженням, що їхня робота буде зупинена через невиплату зборів за мовлення", - повідомив представник CMC.

Компанія "Бі-бі-сі" заявила, що зараз веде переговори з іракською владою про продовження своєї ліцензії, а затримка носить технічний характер. Британські журналісти додали, що наразі продовжують вільно вести мовлення з Іраку.

Глава місцевої організації із захисту прав журналістів Journalistic Freedoms Observatory Зіяд аль-Аджілі назвав рішення щодо закриття ЗМІ "нерозумним і невірним" кроком у тій нестабільній ситуації, в якій знаходиться країна. "Ми впевнені, що це рішення не було політичним, але воно негативно позначиться на уряді і на репутації Іраку як вільної країни", - заявив аль-Аджілі.

У березні іранська влада відкликала ліцензію у місцевого бюро Reuters через публікацію статті з некоректним заголовком. У матеріалі під назвою "Тисячі жінок-ніндзя тренуються, щоб стати іранськими вбивцями" розповідалося про іранок, які вивчають японські бойові мистецтва. Пізніше редакція змінила заголовок на "В Ірані тренуються три тисячі жінок-ніндзя". Проте, роботу іранського бюро Reuters припинили, а головного редактора Паріса Хафеза викликали в суд за неправдиві звинувачення іранської влади у підготовці найманих вбивць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram