ГоловнаСвіт

Щохвилини в Колумбії крадуть по три мобільні телефони

Правоохоронні органи вилучили у злочинців майже 40 тис. крадених апаратів.

Щохвилини в Колумбії крадуть по три мобільні телефони
Фото: ИТАР-ТАСС

Колумбійці дуже часто купують нові мобільні телефони, і річ тут не в прагненні дотримуватися моди й віянь технічного прогресу, а в тому, що кожної хвилини у трьох мешканців південноамериканської країни крадуть мобільні апарати. За місяць злочинці позбавляють громадян Колумбії й іноземних туристів близько 140 тис. мобільників.

У Боготі й інших великих містах орудує справжня "телефонна мафія", яка спеціалізується на цьому виді кримінального бізнесу. Причому поцуплені телефони не тільки продають у самій країні, а й вивозять за кордон - до сусідніх Еквадору та Венесуели. Тільки цього року поліції вдалося виявити і ліквідувати 17 банд, які спеціалізувалися на цьому злочинному промислі.

Колумбійська влада вживає заходів не тільки поліцейського характеру, щоб зупинити хвилю телефонного злодійства. Зокрема, потерпілий від пограбування громадянин через компанію стільникового зв'язку може заблокувати викрадений апарат так, що його не можна буде використовувати, навіть замінивши сім-карту. Уже укладено договір про надання такої послуги на території Еквадору. Крім того, уряд підготував законопроект, згідно з яким туристи не можуть вивозити з країни більш ніж три стільникові телефони на людину.

Однак злочинна спільнота пристосовується і до нових законів. Спритні підприємці розбирають мобільники на частини і продають як витратні матеріали в країни регіону. Найпопулярнішими для викрадення є дорогі смартфони "Блекберрі" й "Айфони". Розібраними на частини їх землею й повітрям переправляють в Аргентину, Венесуелу, Перу й Еквадор.

Колумбію можна зарахувати до найбільш телефонізованих країн світу, адже у стільникових мережах тут зареєстровано більш ніж 44 мільйони користувачів, а це 9 із 10 колумбійців, включно з немовлятами. Щоправда, скільки із них мають легально придбані апарати, не можуть сказати навіть у поліції. Тільки цього року правоохоронні органи вилучили у злочинців майже 40 тис. крадених телефонів. Але зупинити торгівлю цим товаром не так просто. Тим паче, що телефони сумнівного походження продають відкрито. На одній із центральних вулиць колумбійської столиці пропонували купити такий апарат. Лотки з розкладеними мобільниками розташовані в центрі міста, і продавці не мають ані найменшої потреби ховатися в темних провулках. Ціни різняться не тільки залежно від новизни і технічного стану мобільника, а й від зовнішнього вигляду покупця, настрою продавця, а іноді й просто від погоди. Незмінне одне - вартість телефону завжди значно нижча, ніж в офіційному магазині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram