ГоловнаСвіт

Афганська армія вчиться писати і рахувати

Понад 95% афганських сил безпеки є неписьменними.

Афганська армія вчиться писати і рахувати
архивное фото

Нині приблизно третина Афганської національної армії (АНА) вчиться читати, писати і рахувати в рамках підготовки до виведення іноземних військ з Афганістану 2014 року.

Про це повідомляє Reuters 22 червня.

Більш ніж 95% призовників в АНА і в поліції є функціонально неписьменними, вони ніколи не ходили в школу, тому їх скеровують на курс новачка, де їх вчать, як написати своє ім'я і порахувати до тисячі рідною мовою. За даними на квітень, афганські сили безпеки налічують 343 тисячі осіб. У середині наступного року вони візьмуть на себе відповідальність за безпеку в Афганістані.

"Чимало громадян Афганістану впродовж 30 років війни мали обмежений доступ до інформації, освіти. Вони багато знають, але не вміють читати і писати. Ми намагаємося дати поштовх процесу (освіти)", - сказала начальник відділу освіти та мови тренувальної місії НАТО в Афганістані Барбара Гудно.

Нагадаємо, в п'ятницю афганські сили боролися з бойовиками "Талібану", які захопили готель у передмісті Кабула. Унаслідок 12-годинної облоги загинуло 13 осіб.

Приблизно 119 тисяч афганських солдатів і поліцейських проходять "програму грамотності", що складається з трьох рівнів. Мета програми полягає в тому, щоб навчити їх писати, читати і рахувати на рівні восьмирічних дітей-третьокласників шкільної системи Афганістану. На початку програми солдати не можуть ні читати, ні писати, тому викладачі пояснюють усе завдяки малюнкам. Армійські командири кажуть, що солдати повинні демонструвати набуті вміння.

Згідно з опитуванням НАТО за 2009 рік, рівень грамотності Афганської національної армії, яку вважають найпрофесійнішою з усіх сил безпеки країни і є основою боротьби проти талібів, становить 13%. Показники поліції були трохи вище.

Гудно зауважує, що війська не можуть читати інструкції про те, як доглядати за автомобілем, не можуть заповнювати форми на запит обладнання, не здатні відрізнити серійний номер своєї зброї від іншого. Таким чином, каже вона, вони не можуть виконувати всі основні обов'язки солдат у будь-якій точці світу.

"Якщо у вас є поранений, а вони (солдати) не вміють читати карту й не можуть повідомити про своє місце розташування, щоб за ними приїхали, це серйозна проблема. Це питання життя і смерті. Якщо у вас є людина, поліцейський, який несе відповідальність за дотримання законів, які він не в змозі прочитати, а відтак не в змозі написати звіт - це питання життя і смерті", - зауважує Гудно.

Загальний рівень грамотності в Афганістані становить 37%. Це 117-те місце в рейтингу з 123 країн.

Для впровадження $ 200-мільйонної програми базової грамотності, що її фінансує Японія, Великобританія, Фінляндія та Об'єднані Арабські Емірати, було запрошено близько 3 тисяч афганських учителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram