ГоловнаСвіт

У Франції оголосили склад нового кабміну

Уряд поповнився міністерськими посадами.

У Франції оголосили склад нового кабміну
Фото: europe1.fr

У четвер, 21 червня, у Франції в четвер було офіційно оголошено новий склад уряду на чолі з Жан-Марком Ейро.

Список міністрів за традицією зачитав генеральний секретар Єлісейського палацу П'єр-Рене Лема.

Склад нового уряду практично не зазнав змін порівняно з попереднім кабінетом міністрів. Більшість міністрів, враховуючи глав ключових відомств, зберегли свої посади. Збільшилася кількість міністерських посад: в кабмін увійшли чотири нові міністри-делегати. Відбулися перестановки і в керівництві низки міністерств.

Так, Ніколь Брік, яка очолювала міністерство екології, тепер стане міністром зовнішньої торгівлі. Колись ця сфера державних інтересів перебувала у віданні міністра економіки і фінансів. Екологічне відомство перейшло під управління Дельфін Бато, яка до цього обіймала посаду міністра-делегата при міністрі юстиції. Повноцінний міністерський портфель отримала також Сільвіа Пінель, що була раніше міністром-делегатом у справах ремесел, торгівлі та туризму. Тепер з цими питаннями працює окреме міністерство, на чолі якого залишиться Пінель.

Новачками уряду стали чотири політика, всі вони отримали статус міністрів-делегатів. Гійом Гаро відповідатіме за продовольчу промисловість, Тьєррі Репентен - за професійну освіту, у віданні Олен Конуей - справи співвітчізніків за кордоном, Анн-Марі Ескоффье буде відповідальна за децентралізацію. Всього в другий кабінет Ейро увійшлі 38 Міністрів, серед яких 19 чоловіків і 19 жінок.

Нагадаємо, новий уряд сформовано у Франції після проведених у неділю виборів у Національні збори - нижню палату парламенту республіки. За їх підсумками абсолютну більшість депутатських мандатів отримали ліві партії.

У парламентських виборах взяли участь 25 міністрів зі складу попереднього кабінету. Всі вони успішно пройшли це випробування та зберегли також і свої міністерські пости. Серед них - сам прем'єр Жан-Марк Ейро, а також глава МЗС Лоран Фабіус, керівник МВС Мануель Вальс, глава мінфіну П'єр Московісі і міністр культури Орелі Філіппетті. В результаті велика частина міністерських портфелів дісталася представникам Соціалістичної партії.

Також в уряді представлено і союзні соціалістам партії лівого флангу французької політики. Так, пост міністра територіального рівності та житлової політики зберегла лідер "зелених" Сесіль Дюфло, а міністром-делегатом при МЗС з розвитку залишився її однопартієць Паскаль Канфен. До трьох членів кабінету збільшилося представництво Радикальної лівої партії (ЛРП). Комуністи з Лівого фронту від урядових посад відмовилися.

Перший кабінет Ейро було сформовано 16 травня після перемоги Франсуа Олланда на президентських виборах. Це був перший у Франції уряд соціалістів з 2002 року. Згідно з традицією, він пішов у відставку відразу після парламентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram