ГоловнаСвіт

Іран збільшить військово-морську присутність у міжнародних водах

Ізраїль може почати військові дії проти Ірану.

Іран збільшить військово-морську присутність у міжнародних водах
архивное фото
Фото: digestweb.ru

Іранські ВМС оголосили про плани будівництва військових кораблів і збільшення своєї присутності у міжнародних водах в період зростаючої напруженості навколо ядерної програми Тегерана, повідомляє Reuters.

Згідно з повідомленням державного інформаційного агентства IRNA, командувач ВМС Ірану контр-адмірал Хабіболлу Сайярі сказав, що розгортання флоту дозволить захистити іранські вантажні судна по всьому світу, зокрема в Аденській затоці і в північній частині Індійського океану. У повідомленні також йдеться, що військово-морський флот хоче захистити іранські судна від сомалійських піратів.

"Нашу присутність у міжнародних водах спрямовано на захист інтересів Ісламської Республіки і зміцнення військової могутності для захисту Ірану. Тому ми будемо множити наші зусилля зі зміцнення військової могутності і (будемо) збільшувати свою присутність у міжнародних водах", - заявив Саярі.

У повідомленні IRNA не згадується Ізраїль, хоча єврейська держава натякнула, що може розпочати військові дії проти ядерної програми Ірану. Ізраїльський чиновник повторив завуальовану погрозу в середу, 20 червня, після провалу останнього раунду міжнародних переговорів для досягнення прогресу з цього питання.

Державне агентство Press TV повідомляє, що заступник начальника військово-морського флоту з технічних питань заявив, що ВМС планують побудувати ще 10 суден, враховуючи есмінці і ракетні фрегати. Роботи з будівництва суден розпочнуться після завершення будівництва есмінця "Velayat".

Іранські військові чиновники часто відстоюють свої військові сили в регіоні, особливо в Ормузькій протоці, яка є найбільш важливим транзитним каналом для транспортування нафти від виробників Перської затоки на Захід. Раніше Тегеран погрожував перекрити водний шлях у разі нападу.

Два іранських військових корабля вперше увійшли до Середземного моря через Суецький канал у лютому 2011 року. А в лютому цього року морські судна закріпилися на сирійській військово-морській базі на знак підтримки союзника Ірану президента Башара аль-Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram