ГоловнаСвіт

У США відкладено голосування за "закон Магнітського"

Сенатора-демократа збентежили деякі формулювання останньої редакції.

У США відкладено голосування за "закон Магнітського"

Комітет Сенату США з міжнародних справ розгляне так званий "закон Магнітського" 26 червня.

Як стало відомо, голосування, яке мало відбутися у вівторок, 19 червня, перенесли на прохання сенатора-демократа Джима Вебба. Його збентежили деякі формулювання останньої редакції, тому він попросив дати йому час для більш пильного вивчення тексту.

"Закон Магнітського" (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act, Акт імені Сергія Магнітського про відповідальність за верховенство закону), який вже схвалив міжнародний комітет Палати представників Конгресу США, забороняє причетним до порушень прав людини російським чиновникам і співробітникам правоохоронних органів в'їжджати в США і дозволяє заморожувати їхні активи в американських банках.

Незадовго до перенесення голосування в Сенаті стало відомо, що, відповідно до нової редакції закону, влада США зможе засекретити імена тих, на кого поширюються санкції, якщо це продиктовано "інтересами національної безпеки Сполучених Штатів". У першій версії документа говорилося, що список осіб, які потрапили під дію санкцій, буде оприлюднено протягом 120 днів після його ухвалення.

За словами джерел агентства в Сенаті, зміни були внесені на прохання Білого дому. Раніше адміністрація президента США Барака Обами заявляла, що поділяє стурбованість прихильників законопроекту, однак не бачить в ньому сенсу, тому що на тих росіян, хто може бути причетний до смерті Сергія Магнітського, вже накладено візові обмеження. Список цих осіб не розголошувався.

Проте президент РФ Володимир Путін пообіцяв у відповідь на обмеження на в'їзд в США для декількох росіян ввести "відповідні" обмеження на в'їзд до Росії "енної кількості американців". "Я не знаю, навіщо і кому це потрібно, але якщо хтось це зробить, значить, так і буде. Але це не наш вибір", - пояснив Путін на прес-конференції за підсумками саміту "великої двадцятки" в Мексиці.

Питання про "закон Магнітського" порушувалося на переговорах Путіна і Обами 18 червня, розповів журналістам посол США в Росії Майкл Макфол. Сторони обговорили й обставини смерті аудитора, і сам документ, повідомив дипломат.

Сергія Магнітського, податкового та юридичного консультанта інвестфонду Hermitage Capital, було заарештовано 2008 року після того, як він заявив про розкрадання 5,4 мільярда рублів з російського бюджету. Його звинуватили у сприянні ухиленню від сплати податків в особливо великому розмірі. Рік по тому 37-річний аудитор помер у СІЗО "Матроська тиша". За час арешту Магнітський і його адвокати подали більше ніж 450 скарг на погані умови утримання, погане самопочуття і нелюдське ставлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram