ГоловнаСвіт

Ємен усунув бойовика, який планував напад смертників

Свідки вважають, що спецоперацію здійснили США.

Ємен усунув бойовика, який планував напад смертників
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Уряд Ємену стверджує, що усунуло ісламістського бойовика, який планував напади смертників з угруповання "Ансар аль-шаріат" по всій країні.

Про це повідомляє Reuters 20 червня.

Угруповання "Ансар аль-шаріат", що є філією "Аль-Каїди" на Аравійському півострові (АКАП), взяло на себе відповідальність за декілька нападів у бідній країні, в тому числі за вибух під час репетиції військового параду в столиці Ємену Сані минулого місяця.

Наразі в Ємені проходить військова операція проти бойовиків, яку повністю підтримали США. Ісламістські бойовики, підбадьорені слабким контролем центрального уряду, шаленіли на півдні країни минулого року, тоді як екс-президент Алі Абдулла Салех боровся з протестами, внаслідок яких його скинули. Президент Ємену Абд аль-Рахман Мансур аль-Хаді, який вступив на посаду в лютому цього року після передачі влади за посередництва Саудівської Аравії і з благословення Вашингтона поклявся викорінити єменську філію "Аль-Каїди", який планує атаки за кордоном.

Державне інформаційне агентство Саба заявило пізно ввечері у вівторок, що сили безпеки вбили бойовика Салах аль-Джавхар у південній провінції Ель-Бейда, але не уточнило подробиць спецоперації. Проте жителі провінції озвучили іншу версію подій, заявивши, що безпілотний літальний апарат випустив ракети по автомобілю аль-Джавхара, що вказує на участь США. Останнім часом США почали частіше використовувати безпілотники для усунення підозрюваних бойовиків "Аль-Каїди" в бідній країні.

Раніше Ємен заявив, що викрив змову, метою якої був напад на іноземні дипломатичні місії в столиці. Саба посилається на чиновника вищого органу безпеки в Ємені, який сказав, що сили безпеки заарештували людину, який брав участь у цій змові, а також у нападі під час репетиції параду в Сані.

Минулого тижня єменські війська відновили контроль над кількома містами в південній провінції Аб'ян, захопленій ісламістами минулого року. Але вбивство головнокомандувача військовими силами Ємену в порту міста Аден у понеділок свідчить про те, що бойовики, як і раніше, здатні здійснювати атаки, а також що контроль уряду Ємену на півдні країни є слабким.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram