ГоловнаСвіт

Афганістан просить про фінансову допомогу після виведення західних військ

Голова центрального банку називає суму $ 6-7 млрд на рік.

Голова центрального банку Нурулла Делаварі заявив у вівторок, що Афганістану потрібна допомога в розмірі $ 6-7 млрд на рік упродовж наступного десятиліття, щоб сприяти зростанню економіки після виведення іноземних військ 2014 року, повідомляє Reuters.

Напередодні конференції донорів у Токіо, уряд повторив давній заклик щодо іноземної допомоги, яка, за словами Делаварі, проходитиме через афганські урядові установи, а не через міжнародні організації. Це може ускладнити переговори з іноземними покровителями, які стурбовані нецільовим використанням коштів.

Більш ніж 90% з $ 17,1-мільярдного держбюджету Афганістану - іноземні пожертвування, але економічна криза в Європі та скорочення бюджетів у США можуть негативно вплинути на надання фінансової допомоги.

"Я чув від афганських міністрів, що потрібна допомога в розмірі 6-9 мільярдів. Думаю, що це близько $ 6-7 млрд на рік, не рахуючи військових, це просто економічна допомога, яка має сприяти нам у подальшому економічному зростанні", - заявив Делаварі.

Світовий банк у листопаді минулого року попереджав, що Афганістан постраждає від рецесії 2014 року, після того, як іноземні війська залишать країну, а фінансову допомогу суттєво скоротять. Банк прогнозує $ 7-мільярдний дефіцит у державному бюджеті щороку до 2021 року.

Делаварі сказав, що економіка Афганістану зробила суттєвий прогрес із 2001-го і цього року розшириться на 7,4% через хороший врожай. Він також зазначив, що складно спостерігати, як допомога зникає, тому що країна ще "не вийшла з лісу".

"Думаю, на тій самій основі, на якій Афганістан отримував допомогу протягом останніх 10 років, (фінансування) триватиме, тому що основні проблеми не зникли. Тероризм та інші питання все ще актуальні".

Афганістан, який не має виходу до моря, сподівається, що підземні запаси міді, залізної руди та нафти допоможуть компенсувати частину дефіциту, але Делаварі зазначає, що країна не отримувала дохід від видобувних галузей уже понад десять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram