ГоловнаСвіт

Президент Греції закликає негайно сформувати уряд

Лідер "Нової демократії" веде переговори із соціалістами.

Президент Греції закликає негайно сформувати уряд
Фото: EPA/UPG

Президент Греції Каролос Папуліас закликав Антоніса Самараса, лідера консервативної партії "Нова демократія" - переможниці виборів, негайно сформувати новий уряд.

Перед врученням відповідного мандата Самарісові президент наголосив: "Країна ані години не може залишатися без керівництва".

Зараз лідер консерваторів веде переговори з керівником соціалістів Евангелосом Венізелосом - його партія ПАСОК посіла третє місце на виборах. Керівництво ПАСОК закликає за стіл переговорів й інші ліві партії.

Однак друга на виборах ліворадикальна СІРІЗА на чолі з Алексом Ціпрасом відмовилася брати участь у владній коаліції.

Зазначимо, світові лідери привітали результати повторних парламентських виборів, позитивно відреагували і фондові ринки. Грецькі консерватори пообіцяли поважати домовленості з Євросоюзом і міжнародними фінансовими інститутами стосовно умов виділення Афінам зовнішньої допомоги для подолання гострої боргової кризи.

Нагадаємо, за результатами парламентських виборів, "Нова демократія" отримала відносну більшість місць на виборах у парламенті Греції - 29,65% голосів і 79 місць (а також 50 місць, належних переможцям голосування, разом - 129 місць). Ліворадикальний блок СІРІЗА отримав 26,9% голосів і 71 місце в парламенті. Лівоцентристська партія ПАСОК отримала 12,28% і 33 місця в парламенті, "Незалежні греки" - 7,51% і 20 місць, "Золота зоря" - 6,92% і 18 місць, "Демократичні ліві" - 6,25% і 17 місць, Комуністична партія Греції - 4,5% і 12 місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram