ГоловнаСвіт

G20 вимагатиме від Європи стратегії щодо виходу з фінансової кризи

Світові лідери покладають великі надії на допомогу Німеччини.

G20 вимагатиме від Європи стратегії щодо виходу з фінансової кризи
архивное фото
Фото: electionsmeter.com

На саміті G20 в Мексиці світові лідери збільшать тиск на Європу з метою намітити стратегію щодо збереження євровалюти і щодо вирішення фінансової кризи, повідомляє Reuters 18 червня.

Група з 20 лідерів провідних промислово розвинених країн, яка становить понад 80% світового виробництва, почне дводенну зустріч із питань пріоритетності економічного зростання та створення робочих місць із метою зміцнення світової економіки. В центрі уваги G20 також виявиться ескалація насильства в Сирії та мирний план ООН, який фактично провалився. Увагу також буде приділено зустрічі лідерів двох наддержав - президента США Барака Обами та президента Росії Володимира Путіна, які дотримуються різних поглядів щодо озброєння Сирії і санкцій ООН.

Питанням дня стане прогрес Європи у вирішенні боргової кризи. Незважаючи на те, що результати виборів у Греції знизили можливість розвалу єврозони, ситуація на фінансових ринках може різко зіпсуватися. Країни G20 хочуть переконатися в готовності Європи прийняти план зі створення єдиного фінансового, податкового та політичного союзу з метою зміцнення стійкості єврозони.

"Ми продовжуватимемо роботу. Прогресу (із питань боргової кризи Європи) буде досягнуто в найближчі кілька днів, але не слід очікувати остаточного рішення", - заявив старший радник Обами Девід Плуфф.

Президент Китаю Ху Цзіньтао минулими вихідними заявив, що члени G20 повинні розглядати боргову кризу "конструктивно та у співпраці, заохочувати та підтримувати зусилля Європи за його рішенням і дати сигнал довіри ринку". Японія підтримала заяву Китаю.

"Ми (китайський віце-прем'єр Держради КНР Ван Цишань і я) вирішили вимагати подальших зусиль із боку єврозони, зокрема Німеччини, оскільки стабільність у Європі є необхідною ", - заявив міністр фінансів Японії Дзюн Азума.

Президент Світового банку Роберт Зеллік назвав фінансову кризу єврозони "абсолютно критичною" і наголосив, що Європа не повинна втрачати цю можливість для рішучих дій.

"Ми чекаємо, що Європа скаже нам, що вона має намір робити. Небезпека, яку ми створюємо, - це небезпека від політики, яка збільшує невизначеність і робить ринки більш нервовими, що має негативний зворотний зв'язок", - заявив він у неділю під час ділової зустрічі в рамках саміту G20.

Нагадаємо, боргова криза в Європі підтверджує необхідність збільшення фонду ресурсів МВФ для боротьби з фінансовою кризою. Лідери G20 мають намір довести, що вони подвоять грошовий фонд МВФ додатковими $ 430 млрд у вигляді позик. Деякі країни, що розвиваються, розчаровані затримками в реалізації угоди про зменшення впливу Європи в МВФ і збільшенні голосуючих прав у фонді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram