ГоловнаСвіт

Китайський космічний корабель успішно пристикувався до орбітального модуля

У космос вийшла перша в історії жінка-тайконавт.

Китайський космічний корабель успішно пристикувався до орбітального модуля
"Шэньчжоу-IX" на старте
Фото: EPA/UPG

Китайський космічний корабель "Шеньчжоу-IX" пристикувався до орбітального модуля "Тяньгун-1", стикування пройшло в штатному режимі.

Про це повідомляє агентство "Синьхуа".

На борту космічного корабля перебувають троє громадян Китаю, серед яких перша в історії жінка-тайконавт (китайський синонім російського "космонавт" і американського "астронавт") Лю Ян. Окрім неї, на борту перебувають командир Цзин Хайпен і тайконавт Лю Ван. Планують, що на орбіті китайці пробудуть 10 днів.

"Тяньгун-1" було виведено в космос 29 вересня 2011 року. Це є перший випробувальний модуль майбутньої повноцінної орбітальної станції. За функціональністю він подібний на радянські "Салют" і "Алмаз".

"Шеньчжоу - IX" - вже друга місія до модуля. Перша, під назвою "Шеньчжоу - VII", була безпілотною. У жовтні 2011 року вона кілька разів пристиковувалася й відстиковувалася від "Тяньгун", відпрацьовуючи технологію стиковки. Цим же займається тепер і пілотована місія (ніяких серйозних наукових експериментів на орбіті не заплановано).

Китай почав розробляти власну космічну програму 1956 року. Першого тайконавта, однак, було відправлено в космос 2003-го. Для відправлення в космос людини китайці використовували космічний корабель і ракету-носій власного виробництва. 31 грудня 2011 року Китай офіційно оголосив про намір відправити людину на Місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram