ГоловнаСвіт

Канадський суд зобов'язав парламент дозволити евтаназію

Суд дозволив лікарям умертвити смертельно хвору пацієнтку.

Канадський суд зобов'язав парламент дозволити евтаназію

Верховний суд канадської провінції Британська Колумбія визнав неконституційним закон, що забороняє евтаназію.

Суд розглянув позов однієї зі смертельно хворих пацієнток, пише місцева газета Toronto Star.

Суддя Лінн Сміт дозволила лікарям умертвити смертельно хвору 64-річну Глорію Тейлор, ухваливши, що нинішній канадський закон, що забороняє евтаназію, порушує права людей, чий фізичний стан такий поганий, що вони не можуть самостійно піти з життя. Крім того, суддя Сміт, визнавши нинішній закон таким, що суперечить конституції, зазначила, що канадський парламент повинен протягом року підготувати зміни до нього.

Суд ухвалив, що Тейлор може добровільно піти з життя, вдавшись до допомоги медиків тільки після того, як буде виконано низку необхідних умов для цього. Зокрема, лікарі повинні ознайомити її з діагнозом, з прогнозом перебігу хвороби, повідомити про наявні ліки від її захворювання та про їхні можливості. Крім того, їй мають надати допомогу психіатра.

Тейлор була однією з п'ятьох канадських позивачів, які оскаржували закон, що забороняє евтаназію. За її долею місцеві ЗМІ стежили особливо пильно через вкрай поганий стан здоров'я жінки. 2009 року лікарі поставили їй діагноз "бічний аміотрофічний склероз". Це невиліковне захворювання центральної нервової системи. Очікували, що вона помре до 2010 року, однак помилилися - перебіг захворювання жінки уповільнився. Попри це, до 2012 року вона вже не могла пересуватися без інвалідного візка. Їжу Тейлор може приймати тільки через спеціальний апарат.

Жінка розлучена, у неї двоє дітей і 11-річна внучка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram