ГоловнаСвіт

Японія вперше після аварії на "Фукусімі" запустить АЕС

Японська влада раніше вирішила тимчасово відмовитися від атомної енергії.

Японія вперше після аварії на "Фукусімі" запустить АЕС

Прем'єр Японії Есіхіко Нода доручив відновити роботу двох ядерних реакторів електростанції в місті Оі.

Про це повідомляє агентство France-Presse із посиланням на Jiji Press.

За даними "Кіодо", раніше перезапустити АЕС в Оі дозволив голова префектури Фукуї Іссей Нісікава.

Очікується, що енергоблоки в Оі стануть першими ядерними реакторами в Японії, які відновлять роботу після аварії на АЕС "Фукусіма-1" у березні 2011 року. Тоді японська влада вирішила тимчасово відмовитися від атомної енергії, щоб провести випробування стійкості до стихійних лих на всіх електростанціях. 5 травня 2012 року почалося відключення останнього діючого реактора в Японії на АЕС "Томарі".

Японська громадськість, побоюючись повторення катастрофи на "Фукусімі-1", переважно налаштована проти перезапуску АЕС. Однак якщо відмовитися від атомної енергії, як наголошують в уряді, Японії загрожуватиме енергетична криза. У п'ятницю, 15 червня, компанія-оператор Kansai Electric Power (KEPCO) підтвердила, що електростанція в Оі відповідає вимогам безпеки.

Серйозна аварія на АЕС "Фукусіма-1" була спричинена руйнівним землетрусом і цунамі. Через витік радіації евакуювали все населення в радіусі 20 кілометрів від електростанції. На думку фахівців, інцидент на "Фукусімі-1" став найбільшою НП на атомних електростанціях із часів Чорнобильської катастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram