ГоловнаСвіт

У Казахстані відмовилися транслювати Євро-2012 російською

Близько двох третин футбольних матчів транслюватиме Національний телеканал "Казахстан".

У Казахстані відмовилися транслювати Євро-2012 російською
Фото: telegraf.lv

У Казахстані на держканалі заборонили трансляцію чемпіонату Європи з футболу російською мовою.

З 14 червня 2012 року в ефірі Національного телеканалу "Казахстан" трансляції чемпіонату Європи з футболу проходять винятково казахською мовою. До цієї дати мовлення було змішаним.

Тим часом, як пояснило виданню джерело, близьке до UEFA, з республікою Казахстан у травні-червні минулого року укладали договори на змішане мовлення: за умовами контракту, трансляції казахською та російською мовами повинні були здійснювати на двох телеканалах - "Перший канал-Євразія" (20% належить "Першому каналу") і на РТРК "Казахстан". Однак із невідомих причин чиновники за результатами півтора турів скасували російську мову на Національному телеканалі "Казахстан". Примітно, що за цю ініціативу телекомпанію, яка існує на бюджетні гроші, можуть, за деякими даними, очікувати штрафні санкції. Це не кажучи про те, що права на трансляцію купували за державні гроші, тобто гроші платників податків незалежно від мовних уподобань. Загальна вартість ліцензії UEFA на трансляцію для України, за даними порталу "Футболфан", становила $ 12-13 млн. Для Казахстану ліцензія коштує трохи дешевше.

Змішане мовлення на "Першому каналі - Євразії" було збережено, але при цьому близько двох третин футбольних матчів транслюватиме саме Національний телеканал "Казахстан".

Зазначимо, що російською мовою Національний телеканал "Казахстан" перестав вести мовлення у вересні 2011 року.

Пакет ЗАТ "Республіканська корпорація "Телебачення і радіо Казахстану" належить на сто відсотків державі.

Згідно з Конституцією країни, "в державних організаціях і органах місцевого самоврядування нарівні з казахською офіційно вживають російську мову".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram