ГоловнаСвіт

Human Rights Watch: солдати сирійської армії ґвалтують дітей і жінок

Правозахисна організація засуджує сирійський уряд.

Human Rights Watch: солдати сирійської армії ґвалтують дітей і жінок
архивное фото

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) заявила, що урядові війська Сирії використовували зґвалтування та інші форми сексуального насильства щодо чоловіків, жінок і дітей під час сирійського повстання, повідомляє Reuters.

Організація, яка базується в США, заявила, що зареєструвала 20 випадків сексуального насильства, в тому числі щодо медичних працівників, колишніх ув'язнених, дезертирів і активістів руху за права жінок.

"Сексуальне насильство в місцях позбавлення волі є одним із численних жахливих методів тортур в арсеналі сирійського уряду, і сирійські сили безпеки регулярно використовують його, щоб принизити і зламати затриманих у повній безкарності. Напади (сексуального характеру) не обмежуються в'язницями - урядові війська та члени проурядового формування "Шабіха" також ґвалтували жінок і дівчаток під час облав (на повстанців) у житлових будинках", - заявила директор HRW на Близькому Сході Сара Лі Уїтсон.

HRW наголошує, що випадки сексуального насильства було зареєстровано по всій Сирії, але передусім у провінції Хомс - центрі повстання.

Описуючи випадки насильства, HRW посилається на чоловіка, який перебував в ув'язненні в місті Латакія. За його словами, його утримували в камері з 70 іншими людьми. Він сказав, що з хлопчиками поводилися гірше, ніж із дорослими, повертали їх у камеру зґвалтованими і з вирваними нігтями.

"Один хлопчик увійшов у камеру з кровотечею ззаду. Він не міг ходити. Вони робили таке тільки з хлопчиками. Ми будемо оплакувати їх", - сказав чоловік.

HRW заявила, що багато нападів відбувалися в умовах, коли командири знали або повинні були знати про злочини, як-от застосування електрошоку в ділянці статевих органів.

Інший випадок, на який посилається правозахисна організація, - розповідь жінки з Карм аль-Зейтуна в околицях міста Хомс, який було захоплено військами Асада та бойовиками "Шабіха". Жінка сказала, що чула, як проурядові війська ґвалтували її сусідів у той час, як вона ховалася у своїй квартирі.

"Я чула, як дівчина бореться з одним із (чоловіків) ... Вона штовхнула його, і він вистрілив їй у голову", - цитує жінку HRW, яка сказала, що три дівчинки, наймолодшій з яких 12 років, згодом зґвалтували.

Після того, як солдати пішли, жінка пішла до сусідів.

"Сцена всередині була нереальною. 12-річна (дівчинка) лежала на землі, з кров'ю на колінах ... Кілька людей зґвалтували 12-річну ... я ніколи не повернуся туди. Видовище постійно виринає в пам'яті. Я бачу це у сні і просто плачу", - розповіла жінка.

Згідно з доповіддю HRW, деякі з джерел організації повідомили, що жертви не хочуть, щоб їхні сім'ї знали про випадки насильства через страх або сором. Так, чоловік заборонив одній із жертв насилля давати інтерв'ю HRW.

"Навіть якщо вони хотіли би звернутися по допомогу, сирійці, які пережили сексуальне насильство, мають обмежений доступ до медичної чи психологічної допомоги й інших послуг", - зазначила у своїй доповіді HRW.

"Дуже важливо, щоб ті, хто пережили сексуальне насильство, мали доступ до невідкладної медичної допомоги, правової допомоги та соціальної підтримки для подолання травм, спричинених насильством; запобігання вагітності, ВІЛ та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, а також для збору доказів на підтримку судового переслідування винуватих" , - резюмувала HRW.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram