ГоловнаСвіт

Британія та Іран відновлюють дипломатичні відносини

Глави МЗС двох країн готові забути про торішній інцидент.

Британія та Іран відновлюють дипломатичні відносини
Фото: military-conflicts.blogspot.com

Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг вперше після штурму британського посольства в Тегерані 2011 року зустрівся зі своїм іранським колегою Алі Акбаром Салехі.

Про це повідомляє Reuters 14-го червня з посиланням на державне інформаційне агентство ISNA.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року учасники акції протесту проти додаткових санкцій, введених Лондоном проти Тегерана, напали на британське посольство в Тегерані. Демонстранти увірвалися в будівлю дипломатичної місії, спустили британський прапор, спалили його і підняли над будівлею посольства Великобританії прапор Ісламської Республіки.

Цей інцидент викликав великий скандал між двома країнами. У відповідь на інцидент Великобританія закрила своє посольство в Тегерані і вигнала всіх іранських дипломатів з Лондона.

Згідно з повідомленням ISNA, Хейг і Салехі обговорили ядерні переговори Ірану зі світовими державами, а також двосторонні питання під час зустрічі в кулуарах конференції в афганській столиці Кабулі. Міністри також розглянули питання встановлення дипломатичних відносин між двома країнами, які припинилися після штурму посольства.

Після інциденту Хейг заявляв, що більшість учасників штурму були бійцями іранського воєнізованого ополчення "Басидж", вірного Революційній гвардії Ірану. МЗС Ірану висловив жаль з приводу нападу, але сказав, що інцидент підкреслив глибоке обурення іранського народу історичною поведінкою Великобританії щодо східної країни. Іран, відомий до 1935 року як Персія, мав політичні відносини з Англією з кінця правління династії Хулагуїдів (XIII століття). Від тоді у взаємовідносинах цих двох країн були як бурхливі періоди, так і часи відносного затишшя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram