ГоловнаСвіт

У США розглянуть скасування поправки Джексона-Веніка

Законопроект уже схвалив комітет із закордонних справ Конгресу.

У США розглянуть скасування поправки Джексона-Веніка
Здание Конгресса США
Фото: Lenta.ru

Група впливових сенаторів внесла до Конгресу США законопроект про нормалізацію торгових відносин із Росією, що передбачає скасування поправки Джексона-Веніка, пише The Financial Times. Автором законопроекту став демократ Макс Бокус (Max Baucus), але безпосередню участь у його розробці та внесенні в представницький орган брали і представники Республіканської партії.

За словами Бокуса, поправка зіграла свою роль під час "холодної війни", а зараз є "реліктом іншої епохи". "Вона стоїть на шляху наших фермерів і бізнесменів, які шукають можливість створити робочі місця", - додав він.

Водночас Бокус пропонує "прив'язати" законопроект до "білля Магнітського", завдяки якому влада отримує право заморожувати активи російських чиновників, підозрюваних у порушенні прав людини. Комітет із закордонних справ Конгресу уже схвалив цей законопроект.

Адміністрація США підтримує зміну законодавства, оскільки в іншому разі компанії США не зможуть отримати максимум вигоди від входження Росії у СОТ. Закон підтримують і корпоративні кола.

Проте кілька сенаторів-республіканців намагаються пов'язати підтримку законопроекту з позицією Росії щодо низки інших питань. Зокрема, йдеться про придушення громадських протестів, погрози на адресу ПРО США в Європі, а також підтримку режиму Башара Асада у Сирії. Крім того, республіканці заявили про практику протекціонізму і порушення прав на інтелектуальну власність у Росії.

Поправку Джексона-Веніка ухвалили у США 1974 року, щоб обмежити торгівлю з низкою країн, які перешкоджають еміграції своїх громадян. Передусім це стосувалося СРСР. Обмеження передбачало, зокрема, особливі збори, якими обкладають товари, імпортовані зі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram