ГоловнаСвіт

Поліція Іраку: атаки на шиїтських паломників скоординовані

Релігійний конфлікт між шиїтами і сунітами загострюється.

Поліція Іраку: атаки на шиїтських паломників скоординовані
Фото: EPA/UPG

Про це повідомляє Reuters 13 червня.

В Іраку під час одного з основних релігійних свят загинули принаймні 53 людини.

Напади, які поліція вважає скоординованими, спрямовані проти шиїтських мусульманських паломників, які відзначають річницю з дня смерті імама Муси аль-Кадіма, правнука пророка Мухаммеда.

Нагадаємо, що незважаючи на те, що загалом насильства в Іраку поменшало, сунітські ісламістські повстанці, пов'язані з "Аль-Каїдою", далі нападають на шиїтську більшість населення країни, намагаючись розпалити релігійний конфлікт.

Не менш ніж 18 шиїтських паломників загинули внаслідок вибуху чотирьох бомб у Багдаді під час святкування. Ще дев'ять людей стали жертвами вибуху на контрольно-пропускному пункті поліції в центрі столиці.

"Група паломників проходила повз намети з їжею і напоями, коли раптово поруч із ними вибухнув автомобіль. Закривавлені люди розбігалися, а на землі були розкидані тіла", - сказав поліцейський Васік Муха, патруль якого опинився поблизу вибуху, в районі Каррада.

Тисячі паломників прибувають до Багдада, щоб зустрітися в храмі району Кадхімія, де відбувається шиїтське релігійне свято. Незважаючи на посилену безпеку і додаткові контрольно-пропускні пункти, вибухи і стрілянина в столиці тривають.

За словами поліції, під час нападу на південне шиїтське місто Хілла дві машини вибухнули біля ресторанів, у яких бувають сили безпеки. Жертвами вибухів стали 22 людини, 38 осіб зазнали поранень.

"Коли мікроавтобус з поліцейськими зупинився біля ресторану, біля нього вибухнула машина. Це жахливо", - розповів власник одного з ресторанів в Хіллі Майхе Сахіб.

Поліція повідомляє, що внаслідок вибуху двох автомобілів у шиїтському місті Балад загинули чотири людини. Начинений вибухівкою автомобіль у Кербелі забрав життя трьох людей і поранив сімнадцятьох. Автомобільна бомба в місті Хасве, що за 50 км на південь від Багдада, забрала життя однієї людини, четверо отримали поранення. Крім того, п'ятеро солдатів убиті бойовиками під час нападу на контрольно-пропускний пункт армії на південь від столиці.

Релігійне напруження в Іраку зросло після виведення американських військ у грудні 2011-го. Розбіжності між шиїтським, сунітським і курдським блоками спричинили політичну кризу. Тривалі напади загрожують зірвати операцію з розподілу влади між блоками.

Шиїтський прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі протистоїть спробам деяких конкурентів з-поміж сунітів, курдів і шиїтів організувати йому вотум недовіри. Критики звинувачують його в тому, що він не виконує своїх обіцянок із розподілу влади між блоками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram