ГоловнаСвіт

Екстрадиція засновника WikiLeaks до Швеції відкладається

Екстрадиція засновника WikiLeaks до Швеції відкладається
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж оскаржив рішення британського Верховного суду про його екстрадицію до Швеції за передбачувані секс-злочини, повідомляє Reuters.

Два тижні тому сім суддів вищої судової інстанції країни більшістю (5 проти 2) відхилили заяву Ассанжа, згідно з якою європейський ордер на арешт Ассанжа, що припускає його екстрадицію, є недійсним. Однак, його адвокати стверджували, що деякі судді прийняли рішення, ґрунтуючись на правових питаннях, які не обговорювалися в суді. Таким чином, команда захисту не змогла оскаржити рішення суду.

Представник Ассанжа заявила 12-го червня, що суд погодився дати Ассанжу 14 днів, щоб оскаржити рішення, і що відповідне звернення його захисту було подано.

"Не було встановлено час, щоб подивитися на докази. Ми сподіваємося, що це буде зроблено в найкоротші терміни", - заявила вона.

Колишній хакер отримав міжнародну популярність 2010 року, коли його проект WikiLeaks почав випускати таємні відеозаписи і тисячі американських дипломатичних депеш про Ірак і Афганістан. Інцидент вважається найбільшим витоком секретних документів в історії США. Це зробило його героєм кампаній з боротьби з цензурою, але Вашингтон був розлючений через виток секретних документів.

Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у зв'язку зі звинуваченнями в зґвалтуванні та сексуальному переслідуванні двох жінок, які були добровольцями Wikileaks. Він заперечує свою провину і бореться проти екстрадиції з моменту свого арешту в Великобританії в грудні 2010 року. Його адвокати стверджують, що європейський ордер на арешт недійсний, оскільки його було видано прокурором, а не суддею або судом, як того вимагає законодавство Великобританії. Прокурори кажуть, що різні правові процедури допустимі відповідно до узгодженого на міжнародному рівні формату.

Навіть якщо він програє апеляцію у Великобританії, австралієць може звернутися до Європейського суду з прав людини, що може затримати процес екстрадиції на багато місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram