ГоловнаСвіт

ЕКОВАС попросить у ООН мандат на інтервенцію в Малі

Франція готова підтримати миротворчу акцію в Африці.

ЕКОВАС попросить у ООН мандат на інтервенцію в Малі
архивное фото
Фото: http://gpravda.com

Президент Нігера Махамаду Іссуфу заявив, що Африканський союз спробує отримати мандат Радбеза ООН на військове втручання в Малі, яка стала загрозою міжнародній безпеці у зв'язку зі збільшенням кількості ісламістських бойовиків.

"ЕКОВАС (Економічне співтовариство західноафриканських держав) ухвалив рішення звернутися до Ради безпеки з метою скерування збройних сил у Малі. Я попросив підтримки у Франції для резолюції, яку ми готуємо", - заявив Іссуфу на прес-конференції після зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом у Парижі, додавши, що афганські та пакистанські ісламістські угруповання готують новобранців на півночі Малі.

Малі - країна, яку колись розглядати як хороший приклад африканської демократії, занурилася в хаос після того, як солдати скинули президента в березні 2012-го. Повстанці-туареги скористалися ситуацією і взяли під контроль майже дві третини країни. У повстанні також узяли участь місцеві й іноземні ісламісти. У зв'язку з цим західні дипломати побоюються, що регіон може перетворитися на "західноафриканський Афганістан".

"Це не просто загроза для регіону, але і для всього світу ... Це міжнародна загроза, яка потребує міжнародної реакції, тому ми вирішили звернутися з цим до Радбезу", - зазначив Іссуфу.

Іссуфу сказав, що ЕКОВАС, який усе ще готує своє прохання для Радбезу ООН, домагатиметься матеріально-технічної підтримки з боку США та Франції для будь-якого військового втручання. Блок хоче послатися на сьому главу Статуту ООН, якщо переговори з озброєними угрупованнями не приведуть до врегулювання кризи в Малі. Сьома глава Статуту дозволяє Радбезу санкціонувати дії, починаючи санкціями і завершуючи військовою інтервенцією.

ЕКОВАС заявив про готовність своїх військ до військового втручання кілька тижнів тому, але миротворчі джерела оцінюють вартість такої місії в більш ніж 200 мільйонів доларів, а плутанина цілей означає, що до будь-якого реального втручання ще далеко. Франція заявила, що готова допомогти відновленню стабільності в Малі, якщо Радбез ООН ухвалить резолюцію щодо Малі.

Олланд заявив, що готовий підтримати військові дії, оскільки "існує загроза вкорінення терористичних груп у північних районах Малі". Однак президент Франції наголосив, що саме африканські країни повинні взяти на себе ініціативу з проведення будь-якої військової операції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram