ГоловнаСвіт

Гілларі Клінтон: Росія може влаштувати нову війну з Грузією

Високопосадові представники США роблять гучні заяви на підтримку Михайла Саакашвілі.

Гілларі Клінтон: Росія може влаштувати нову війну з Грузією
Хиллари Клинтон
Фото: Newsru.com

Ніхто не може гарантувати, що Росія знову не затіє воєнного конфлікту з Грузією, заявила держсекретар США Гілларі Клінтон в інтерв'ю грузинському телебаченню. Нещодавно вона побувала з візитом у Тбілісі.

"Неможливо давати стовідсоткові гарантії, оскільки деякі країни поводяться непередбачувано або передбачувано, але в гірший бік", - сказала голова американської дипломатії. Ці слова засмутили МЗС Росії: воно поспішило повідомити, що дехто досі не зробив висновків із минулої війни.

Окрім того, раніше під час переговорів держсекретар заявила, що США виступають "проти окупації і мілітаризації Росією частини грузинської території" і закликають Росію виконати свої зобов'язання 2008 року з припинення вогню, які передбачають виведення військ.

Відповідаючи ж на питання, чи зможе Росія перешкодити Грузії вступити в НАТО, вона зауважила, що такого права не має ніхто. "У них немає права вето. Жодна країна не має права ветувати вибір, який робить інша країна", - цитує Клінтон офіційний сайт Держдепу США.

Водночас голова Держдепартаменту пояснила, що не може гарантувати згоди інших членів Альянсу на вступ Грузії в НАТО. Утім, вона зазначила, що за останні чотири роки Грузія досягла помітного прогресу, привернувши увагу світової громадськості, і довела, що відносно невелика країна здатна самостійно впоратися з проблемами, що виникають у суспільстві, що розвивається і демократизується. За словами Клінтон, до Грузії сьогодні звертаються люди з усіх кінців світу з проханням делегувати своїх експертів, аби пояснити, як реформувати економіку і політичну систему країни. Все це служить сигналом того, що грузинський народ сам може вибирати своє майбутнє, наголосила держсекретар.

МЗС РФ "пошкодувало" з приводу висловлювань Клінтон під час її візиту до Грузії: як зазначив офіційний представник зовнішньополітичного відомства Олександр Лукашевич, заяви держсекретаря США підтверджують, що Вашингтон не зробив висновків з подій серпня 2008 року і далі підігріває реваншистські устремління Тбілісі.

"Висловлювання пані Клінтон у Грузії, на жаль, підтверджують, що у Вашингтоні не зробили належних висновків із подій на Кавказі в серпні 2008 року", - йдеться в його коментарі, опублікованому на офіційному сайті відомства.

"Сьогодні виникає відчуття дежавю. Високопоставлені американські представники знову роблять гучні заяви на підтримку Михайла Саакашвілі, слово в слово повторюють брехливі тези його пропаганди з приводу "російської окупації Грузії", підігріваючи так реваншистські устремління Тбілісі, у Вашингтоні не цілком усвідомлюють міру відповідальності", - додав дипломат.

Так, за словами Лукашевича, власне активне заохочення з боку США та інших країн Заходу, відомі аванси з приводу приймання Грузії в НАТО і масовані постачання озброєнь з-за кордону сформували в Саакашвілі комплекс вседозволеності і безкарності, який і підштовхнув його до злочинної авантюри в Південній Осетії.

"У підсумку було вбито сотні мирних жителів, загинули російські миротворці. Нам довелося тоді привести агресора до тями", - зауважив представник МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram