ГоловнаСвіт

Росія хоче провести розширене засідання щодо Сирії

Китай підтримує мирний план Кофі Аннана.

Росія хоче провести розширене засідання щодо Сирії
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який супроводжує президента РФ Володимира Путіна на саміті з питань безпеки в Пекіні, закликав провести розширене засідання щодо ситуації в Сирії.

Про це повідомляє Reuters 6 червня.

"Ми вважаємо, що необхідно зібрати зустріч держав, які реально впливають на різні опозиційні групи Їх не так багато", - заявив Лавров, додавши, що в засіданні, зокрема, повинні взяти участь Туреччина й Іран.

"Метою такої зустрічі, яка відрізняється від засідання "Друзів Сирії", присвяченого підтримці Національної ради Сирії та її радикальних вимог, буде досягти згоди всіх зовнішніх гравців, чесно і без подвійних стандартів, і виконати план Кофі Аннана, тому що ми всі підтримували його".

Франція планує організувати зустріч "Друзів Сирії" - коаліції країн, які хочуть продовження правління президента Башара аль-Асада, в Парижі на початку липня.

Росія заявила, що у квітні група "Друзів Сирії" була "деструктивною" і могла перешкодити виконанню мирного плану міжнародного посередника Кофі Аннана. Путин і його китайський колега Ху Цзіньтао закликали міжнародну спільноту підтримати виконання мирного плану, незважаючи на заклики арабських і західних країн до жорсткішої відповіді на кровопролиття. Китай і Росія розглядають план Аннана як найреальніший шлях до миру в Сирії.

Москва скористалася своїм правом вето в Радбезі ООН, щоб захистити Асада, який дав Росії плацдарм для дій на Близькому Сході і закуповує російське зброю. Від Росії вимагають відмовитися підтримувати Асада або принаймні спонукати його дотримуватися мирного плану ООН.

Нагадаємо, що представники Сирійської вільної армії заявили, що більше не мають наміру дотримуватися плану спеціального посланця ООН і Ліги арабських держав.

Збройне протистояння між урядовими військами й опозицією триває вже 15 місяців. За даними ООН, за час протистояння загинуло не менш ніж 10 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram