ГоловнаСвіт

Китай виступає проти ядерної зброї на Близькому Сході

Пекін продовжує співпрацю з Тегераном незважаючи на його ядерну програму.

Китай виступає проти ядерної зброї на Близькому Сході

Китайський прем'єр Вень Цзябао під час зустрічі з президентом Ірану Махмудом Ахмадінежадом у середу заявив, що Китай виступає проти ядерної зброї в будь-якій близькосхідній країні, повідомляє китайське державне інформаційне агентство "Синьхуа".

Іран перебуває в центрі протистояння через його суперечливу ядерну програму. Захід вважає, що вона спрямована на розробку ядерної зброї. Іран стверджує, що метою програми є мирне виробництво електроенергії.

Вень Цзябао зазначив, що Китай "підтримує вирішення іранської ядерної проблеми завдяки дипломатичним каналам в неупереджений спосіб".

Ахмадінежад приїхав у Китай для участі в саміті з питань регіональної безпеки і стабільності, який проводить блок Шанхайської організації співпраці (ШОС), що об'єднує Китай, Росію та країни Центральної Азії.

Китай і Іран мають близькі енергетичні й економічні відносини. Пекін неодноразово відмовлявся виконати вимоги США і ввести жорсткі економічні санкції проти Ірану, щоби приборкати його ядерні амбіції.

Китай закликає вирішити суперечку навколо атомної діяльності Тегерана дипломатичним шляхом і засуджує санкції, введені США та ЄС, які не підтримала Рада безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram