ГоловнаСвіт

Китаю не подобається нова військова стратегія США

Незалежність Азіатсько-Тихоокеанського регіону може постраждати.

Китаю не подобається нова військова стратегія США

Провідні газети Китаю попередили, що план США зміцнити свою військово-морську присутність в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні загрожує збільшити розбіжності між двома великими державами.

Про це повідомляє Reuters 5 червня.

Попередження надрукувала People's Daily - головна газета правлячої Комуністичної партїї Китаю (КПК), і Liberation Army Daily - основна китайська газета для військових країни. Попередження також супроводжували коментарі МЗС Китаю.

Міністр оборони США Леон Панетта заявив 2 червня, що Пентагон хоче збалансувати військово-морські сили так, щоби збільшити кількість своїх кораблів у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні до 60% до кінця десятиліття. Нині ця кількість становить 50%. Міністр зазначив, що стратегічний план США не спрямований на стримування Китаю, флот якої розпалює занепокоєння сусідів.

"Військову стратегію (США) роздирають протиріччя і, безсумнівно, вона ускладнить Азіатсько-Тихоокеанські угоди про безпеку, і може навіть привести до розколу. Сполучені Штати усно заперечують, що стримують розвиток Китаю, але при створенні нового масиву безпеки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні вони незмінно зроблять Китай своєю метою ... Відсутність послідовності в словах і діях є ознакою слабкості, невпевненості й навіть самообману", - йдеться в газеті People's Daily, яка є відображенням думок китайського уряду.

Повідомлення у People's Daily було різкішим, ніж заява офіційного представника МЗС Китаю Лю Вейміня. Веймінь, у відповідь на заяву Панетти, сказав: Китай сподівається, що Сполучені Штати поважатимуть його регіональні інтереси. Він також зазначив, що Пентагон "не йде в ногу з часом".

Пекін прагне уникнути прямої конфронтації з США, однак коментарі в державних газетах відображають занепокоєння Пекіна щодо того, що Вашингтон прагне завадити Китаю стати важливою світовою державою.

"Коли нове військове розгортання (США) завершиться, інтенсивність втручання США в Азіатсько-Тихоокеанські справи, безумовно, збільшиться. Ця тенденція сприятиме зростанню побоювань людей, що США використовує своє військове панування для втручання в незалежність країн регіону", - повідомляє професор китайського Національного університету оборони і дослідник із People's Daily Хань Сюйдун.

Пекін і Вашингтон вже не раз сперечалися про продаж зброї США Тайваню, який Китай вважає незаконним відривом від свого контролю. Іншою причиною суперечок є права на острови і моря в Південнокитайському морі, на які також претендують країни Південно-Східної Азії. США підтримали багатосторонній підхід до вирішення цих територіальних суперечок, але Пекін відкинув його як втручання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram