ГоловнаСвіт

США хочуть посилити роль Індії в Афганістані

Конфлікт між Індією та Пакистаном може загостритися.

США хочуть посилити роль Індії в Афганістані
архивное фото
Фото: blogs.state.gov

Міністр оборони США Леон Панетта сприятиме посиленню ролі Індії в Афганістані після виведення міжнародних військ з країни 2014 року.

Про це повідомляє Reuters 5 травня з посиланням на офіційних осіб США.

Посадові особи на умовах анонімності визнали давнє суперництво між Індією та Пакистаном за вплив в Афганістані. Але вони наполягають на тому, що обидві країни зацікавлені у співпраці з міжнародною спільнотою для забезпечення стабільності на території свого північного сусіда.

"Існує ризик того, що напруженість й історична недовіра між Індією і Пакистаном можуть призвести до конфлікту через їхню роль в Афганістані. Це не визначено. Так не повинно бути", - заявив один із чиновників.

Пакистан має значний вплив на сусідній Афганістан, а Індія вже є одним із найбільших двосторонніх донорів, який надав країні близько $2 млрд з моменту американського вторгнення 2001 року.

У жовтні Індія й Афганістан підписали широкомасштабний договір з поглиблення зв'язків, серед чого і допомога в підготовці афганських сил безпеки. Ця угода розлютила Пакистан.

"Індія та Пакистан мають спільний інтерес, такий самий як і в нас, (досягти) миру та стабільності в Афганістані. Це робить Пакистан більш мирним і стабільним, і це робить Індію набагато стабільнішою", - заявив чиновник.

5 травня Панетта прилетів до Індії в межах свого тижневого турне Азією, щоб пояснити нову американську військову стратегію союзникам і партнерам у регіоні. Стратегія передбачає зміщення акцентів США в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

2 травня під час виступу на "Діалозі Шангрі-Ла" (конференція з безпеки в Сингапурі) Панетта оголосив, що американські військові збалансують свої сили і засоби так, щоб до 2020 року 60% американських військових кораблів перебували в цьому регіоні порівняно із 50% зараз.

За словами чиновників, США вбачають в Індії логічного партнера для роботи з питань безпеки і стабільності в регіоні Індійського океану. Вони наголосили, що зупинилися на Індії через її важливість у новій стратегії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram