ГоловнаСвіт

Китайського розвідника заарештували за шпигунство

Припускають, що затриманий постачав США "політичні, економічні та стратегічні розвіддані".

Китайського розвідника заарештували за шпигунство
Здание министерства госбезопасности Китая
Фото: Lenta.ru

Китайська влада заарештувала помічника заступника міністра держбезпеки КНР за підозрою в шпигунстві на користь США. Cпівробітника міністерства, яке саме виконує функції внутрішньої і зовнішньої розвідки Китаю, затримали в січні-березні, проте відомо про це стало тільки тепер.

Ім'я затриманого не називають. Також не розкривають особи його безпосереднього керівника. Повідомляють тільки, що у зв'язку з діями підлеглого його було відсторонено від роботи і допитано.

Як вважає слідство, помічника заступника міністра підкупило Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США. Припускають, що американська розвідка заплатила китайцеві кілька сотень тисяч доларів. В обмін співробітник міністерства передавав ЦРУ відомості про розвідувальну діяльність КНР за кордоном. Окрім того, за даними джерела, китаєць постачав США "політичні, економічні та стратегічні розвіддані".

Згідно з висновком одного зі співрозмовників агентства, збиток, завданий помічником заступника міністра безпеки країни, оцінюють як "значний". Зазначають, що, не бажаючи допустити розголосу і намагаючись уникнути кризи у відносинах зі США, китайська влада прагнула всіма силами зберегти відомості про затримання шпигуна в таємниці. Вашингтон діяв аналогічно. Коментарів ані китайської, ні американської сторони отримати не вдалося.

Нинішній інцидент став найсерйознішим із моменту останнього китайсько-американського шпигунського скандалу, що стався 1985 року. Тоді з Китаю в США утік співробітник розвідки Ю Цяншен, який згодом викрив китайського шпигуна в лавах ЦРУ.

Арешт передбачуваного американського шпигуна стався на тлі ще одного інциденту, що призвів до деякого напруження відносин між двома країнами. Йдеться про звернення китайського сліпого дисидента Чень Гуанчена (Chen Guangcheng) за допомогою до США. Зокрема, невдоволення Пекіна викликав той факт, що посольство США погодилося прийняти дисидента на своїй території. Попри це, під час тривалих закритих переговорів ситуацію вдалося владнати, і Чень Гуанчен разом із родиною виїхав до США на навчання.

Тим часом раніше повідомляли, що низка китайських політиків звернулася до вищого керівництва країни з вимогою позбавити посади міністра громадської безпеки Китаю Чжоу Юнкана (Zhou Yongkang). Міністра називають причетним до ще одного скандалу, в рамках якого було звільнено главу політорганізації міста Чунцин Бо Сілай (Bo Xilai). Незважаючи на те, що, за однією з версій, він позбувся поста через стеження за китайським керівництвом, відставку Бо Сілая також пов'язують зі спробою його підлеглого, голови поліції та віце-мера Чунцина Ван Ліцзюнь (Wang Lijun) втекти до США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram