ГоловнаСвіт

У Данії засудили фінського професора за шпигунство

Викладач називає звинувачення на свою адресу "параноєю контррозвідників".

У Данії засудили фінського професора за шпигунство
Тимо Кимиваки
Фото: Lenta.ru

Фінський професор Копенгагенського університету Тимо Кимивакі отримав п'ять місяців в'язниці за співпрацю з російською развідкою.

Слідство стверджує, що 49-річний професор, який спеціалізується на міжнародній політиці, неодноразово зустрічався з представниками російської розвідки з 2002 по 2010 рік. Припускають, що він передав їм низку документів, де містилася інформація про учнів данського Центру військових досліджень. Списки студентів і досьє на деяких з них було вилучено під час затримання Кимивакі у вересні 2010 року під час останньої зустрічі з росіянами.

Данська контррозвідка (PET) стверджує, що за свою роботу Кимивакі отримав щонайменше 160 тисяч крон (близько 21,5 тисячу євро). Його засуджено за так званою "м'якою" статтею за шпигунство - сприяння роботі іноземної розвідки без безпосереднього розкриття державних таємниць. Застосування 108 статті данського кримінального кодексу стало першим прецедентом у судовій практиці цієї країни. Максимальним покаранням за цією статтею є тюремне ув'язнення терміном до шести років.

Викладач у свою чергу називає звинувачення на свою адресу "параноєю" контррозвідників. "Вони намагаються створити видимість того, що країна кишить терористами і шпигунами, і таким чином довести свою корисність", - заявив Кимивакі. За словами викладача, він співпрацював з росіянами відкрито і був упевнений, що це звичайні дипломати.

Російські дипломати, що зустрічалися з Кимивакі, залишили Данію невдовзі після його затримання влітку 2010 року. Слухання відбувалися за зачиненими дверима, тому до винесення вироку справа уникнула розголосу. За даними "Коммерсанта", влада Данії навмисно не стала зчиняти навколо справи Кимивакі бучу, щоб не псувати відносини з Москвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram