ГоловнаСвіт

Американські військові інструктори повертаються до Пакистану

США прагне налагодити контакт із Пакистаном.

Американські військові інструктори повертаються до Пакистану
Фото: obozrevatel.com

США скерували декількох військових інструкторів назад до Пакистану на знак того, що дві країни можуть співпрацювати в боротьбі з бойовиками, незважаючи на кризу у відносинах Вашингтона з Ісламабадом.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на американського чиновника.

Десять американських спецназівців відправили в навчальний полігон неподалік від межі міста Пешавар, де вони навчатимуть викладачів Прикордонних військ Пакистану методам боротьби з повстанцями. Але Пакистан заперечує, що американський військовий персонал повернувся в країну.

Кількість американських військових інструкторів у Пакистані зменшилася до нуля після того, як минулого року внаслідок авіаудару американської авіації загинули 25 пакистанських солдат. НАТО називає прикордонний інцидент нещасним випадком, але Пакистан розлютився, а відносини союзників різко погіршилися.

"Я не назвав би це переломним моментом ... (але) не так незначно, що це відбувається", - сказав американський чиновник на умовах анонімності.

Пакистанські військові в короткій заяві повідомили, що американські військовослужбовці не повернулися до Пакистану для проведення навчальних програм.

"Це не відповідає дійсності. Американські інструктори так і не повернулися до Пакистану", - повідомив Reuters високопоставлений пакистанський військовий чиновник.

Він відмовився від коментарів, коли його запитали, чому американський чиновник сказав, що американські військові інструктори повернулися в країну.

Кілька американських чиновників у Вашингтоні сказали, що співпраця між США і пакистанською розвідкою залишається напруженою, оскільки пакистанські чиновники не хочуть послаблювати обмеження на видачу віз для американських розвідувальних кадрів. Як помсту за прикордонні смерті Пакистан також закрив маршрути поставок НАТО, які мають вирішальне значення для підтримки США і НАТО в сусідньому Афганістані.

"На стратегічному рівні, відносини все ще дуже складні. Ми хочемо зробити набагато більше, щоб поліпшити відносини, але повернення інструкторів є важливою ознакою того, що принаймні в деяких сферах відносини налагоджуються", - сказав американський чиновник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram