ГоловнаСвіт

Тайський веб-майстер образила королівську честь

Але відбулася умовним тюремним ув'язненням.

Тайський веб-майстер образила королівську честь
Фото: dangordonspyclub.com

Редактора одного з новинних сайтів у Таїланді визнали винуватою в образі монархії, але засудили до умовного тюремного ув'язнення, що призвело до поновлення дебатів щодо жорстких законів королівської цензури.

Про це повідомляє Reuters 30 травня.

Суддя Нітта Яенсрі сказала Кримінальному суду Бангкока, що деякі повідомлення на новинному сайті Prachatai ображали королівську сім'ю, і що Чіранук Пречайпорн, редактор сайту, не поважає суд, оскільки не видалила їх відразу. Принаймні одне з повідомлень залишалося на веб-сайті протягом 20 днів.

"Було встановлено, що повідомлення, розміщені на сайті Prachatai, справді заподіяли шкоду репутації короля, королеви та спадкоємця престолу", - заявила суддя.

Тому вона засудила відомого редактора Чірадук до восьми місяців в'язниці за порушення закону про комп'ютерні злочини, але відклала тюремне ув'язнення на рік, тому що підсудна визнала свою провину.

Закон застосовують поряд із правом карати за образи на адресу монархії. Але критики говорять, що законодавство використовують, щоб жорстко дискредитувати активістів і політиків, які виступають проти королівської влади.

Число подібних випадків різко зросло в останні роки, збігшись у часі з періодом політичної нестабільності.

Цього місяця Амфон Тагноппаку, засуджений до 20 років позбавлення волі за текстові повідомлення, що містять наклеп і погрози на адресу Королеви Сірікіт, помер у в'язниці. Багато хто вважав докази його провини надуманими, а сам він заперечував свою провину, заявляючи, що навіть не знає, як надіслати текстове повідомлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram