ГоловнаСвіт

В Італії пропонують заборонити в'їзд росіянам зі списку Магнітського

Документ підготували ще наприкінці лютого цього року.

В Італії пропонують заборонити в'їзд росіянам зі списку Магнітського

Група італійських депутатів пропонує заборонити в'їзд на територію країни кільком російським чиновникам, причетних до справи аудитора Сергія Магнітського, який помер у СІЗО 2009 року. Як випливає з порядку засідання Палати депутатів, обговорення цього питання заплановано на середу.

Магнітський, який співпрацював з інвестфондом Hermitage Capital Management і звинувачувався в ухилянні від сплати податків з організації, помер у московському СІЗО в листопаді 2009 року. Його смерть викликала великий суспільний резонанс не тільки в Росії, а й на Заході. Пропозиції запровадити візові санкції щодо кількох російських чиновників, причетних до кримінального переслідування аудитора, знаходяться на розгляді парламентів кількох країн, серед яких і США.

Резолюцію у справі Магнітського в Палаті депутатів італійського парламенту представив член фракції Демократичної партії, глава комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з прав людини Маттео Мекаччі (Matteo Mecacci). Підписи під документом поставили ще 13 парламентарів, зокрема, дев'ять осіб від Демократичної партії, три людини від інших невеликих парламентських груп і один член найчисленнішої фракції "Народ свободи", лідером якої є колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі.

Документ підготували ще наприцінці лютого цього року, проте його представили на обговорення парламенту тільки 28 травня.

Як повідомляється в тексті резолюції, записані та обґрунтовані скарги Магнітського дозволили точно визначити 60 осіб, що працюють в кримінально-виконавчій, медичній і судовій системах РФ, а також в російському уряді, які прямо або опосередковано відповідальні за загибель аудитора. У зв'язку з цим депутати просять італійський уряд не видавати в'їзні візи 60 російським чиновникам зі "списку Магнітського", який було складено американськими сенаторами.

Американський сенатор Бенджамін Кардін минулого року склав так званий "список Магнітського", до якого увійшли кілька десятків чиновників МВС, ФСБ, ФПС, Арбітражного суду, Генеральної прокуратури та ФСВП РФ, пов'язаних, на думку сенатора, зі справою інвестиційного фонду Hermitage Capital і смертю Магнітського - всім їм пропонується заборонити в'їзд на територію США. Посол США в Росії Майкл Макфол 25 травня заявив, що так званий список Магнітського вже діє, і він знає фігурантів цього списку, яким заборонено в'їзд у Сполучені Штати.

Італійські депутати також закликають з'ясувати, чи належать людям, які входять у список, якісь активи на території Італії, і в разі їх наявності застосувати відповідні економічні санкції.

Зі свого боку депутат від партії Берлусконі "Народ свободи" Енріко Піянетта (Enrico Pianetta) разом з 11 своїми колегами у фракції підготували альтернативну заяву палати у справі Магнітського. У ній, зокрема, зазначається, що ця тема неодноразово порушувалася на міжнародному рівні, також і з боку Європейського союзу, однак від російської сторони наразі так і не вдалося отримати "чіткої відповіді".

На відміну від резолюції Мекаччі, в цьому документі немає вимоги ввести якісь санкції щодо людей зі "списку Магнітського", але міститься прохання до уряду Італії на європейському та міжнародному рівнях втрутитися і простежити, щоб справу Магнітського було доведено до кінця і всі винні в його смерті постали перед судом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram